Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τι συνέβη στο ελικόπτερο που κατέπεσε στο Αιγαίο;

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Αγαπητοί φίλοι,


Από μια φίλη έλαβα σήμερα μια πρώτη ανάλυση σχετική με την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο που έκανε ενας σχολιαστής που προσωπικά δεν γνωρίζω.

Προσωπικά τι πιστεύω. Με πολύ καλό καιρό το ελικόπτερο πέταγε σε ικανοποιητικό ύψος από εδάφους.

Με όποια κακή συντήρηση ή ελλειψη ανταλλακτικών εάν θεωρήσουμε ότι υπήρχε έκανε μιά διαδρομή τάξεως μερικών μιλίων και έπεσε ξαφνικά σε συντρίμια πάνω στην ξηρά. Από τις πληροφορίες, εάν καταλάβα καλά, τα συντρίμια βρέθηκαν διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση με ακτίνα 300 μ. επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ελικόπτερο διαλύθηκε ξαφνικά στον αέρα ενώ πετούσε.

Λαμβάνοντας υπόψη την άμεση νότα της Τουρκίας και τις αμφισβητήσεις της σε ότι αφορά την Ελληνικότητα της περιοχής αλλά και την απότομη σιγή του ελικοπτέρου μόνον εξωτερική στιγμιαία επέμβαση μπορώ να δεχθώ.
Φιλικά


Τι συνέβη στο ελικόπτερο που κατέπεσε στο Αιγαίο; Τουρκικό "χέρι" ή έλλειψη ανταλλακτικών ο λόγος της πτώσης;  
Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνθήκες πτήσης και τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση του Agusta Bell του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια άσκησης, θα αποπειραθούμε αρχικά να σκιαγραφήσουμε την περιοχή της πτώσης, αλλά και τις πιθανές συνθήκες πτήσης που είχε τραγική κατάληξη. Σαν πρώτιστο αξιοσημείωτο του όλου συμβάντος πρέπει να τονίσουμε την μη δυνατότητα του άριστα εκπαιδευμένου και έμπειρου πληρώματος (Κυβερνήτης: Αναστάσιος Τουλίτσης.. Συγκυβερνήτης: Κων/νος Πανανάς.. Ναυτίλος: Ελευθέριος Ευαγγέλου) να εκπέμψει σήμα βοήθειας λόγω διακοπής των επικοινωνιών, ενώ η ταχύτητα απώλειας του στίγματος από τα ραντάρ δημιουργεί σοβαρές απορίες σχετικά με τους λόγους της πτώσης του Ελληνικού Augusta Bell.
http://www.lifo.gr/uploads/image/435311/4AA70B0AA890C4810934A03F38C11FBF.jpg
Όπως βλέπουμε στο  χάρτη, η βραχονησίδα Κίναρος στην οποία κατέπεσε το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι απομακρυσμένη από την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν «άλλες» εκδοχές. Σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορούσε έστω και κάποια μικρή ομάδα τούρκων στρατιωτών να πλησιάσει στη βραχονησίδα με χρήση κάποιου μικρού σκάφους, επειδή τα δρομολόγιό τους θα γινόταν αντιληπτό από τα διάσπαρτα στρατιωτικά παρατηρητήρια της περιοχής. Στρατιωτική επιχείρηση ξένης χώρας;
Επειδή στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνταν άσκηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δεν υπήρχαν άλλα σκάφη (ελληνικά ή τουρκικά) τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν υπήρχε κάποιο σκάφος που θα μπορούσε να μετέχει σε μία στρατιωτικού τύπου τουρκική επιχείρηση στην περιοχή. Βέβαια, υπάρχουν ειδικά σκάφη, υποθαλάσσια (σημειώνουμε στο σημείο αυτό πως το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο), τα οποία χρησιμοποιούν οι ειδικές επιχειρήσεις των υποβρυχίων καταστροφών, αλλά θα πρέπει να υποθέσουμε πως ήταν ενεργά τα ανάλογα υποθαλάσσια συστήματα εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης. Εκτός και εάν, για λόγους λιτότητας ή για λόγους βλάβης και για λόγους οικονομικούς δεν υπήρξε αντικατάσταση του προβληματικού υλικού…!
Description:
                                  http://www.kerdos.gr/media/5347612/screenshot_1_399.jpg
Η Κίναρος με τη μορφή φιόρδ λιμανάκι της.

Υπό αυτές τις ιδιαίτερα ιδιόμορφες συνθήκες θα μπορούσε μία ομάδα τούρκων βατραχανθρώπων (και με υποστήριξη από κάποιο τουρκικό ψαράδικο που θα κινούνταν βόρεια της Καλύμνου) να ολοκληρώσει μία τέτοια υποθαλάσσια κίνηση… Το γιατί όμως θα προχωρούσε σε κατάρριψη του Agusta Bell είναι κάτι που μόνο η ακριβής πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου και τα συντρίμμια του θα μπορούσαν ενδεχομένως να διερευνήσουν… Κάτι τέτοιο όμως κινείται μεταξύ φαντασίας και πάρα υψηλής επικινδυνότητας πολεμικής επιχείρησης (αδύνατη για τα επιχειρησιακά δεδομένα της Τουρκίας).
Παράξενο θερμικό σήμα. Σύμφωνα με πληροφορία, που δεν έχει μέχρι στιγμής επαληθευτεί, ενώ το ελληνικό ελικόπτερο είχε εξαφανιστεί και είχε ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας και διάσωσης, ξαφνικά υπήρξε θερμικό ίχνος - σήμα από τη βραχονησίδα Κίναρος, όπου και εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Τι ακριβώς ήταν αυτό το θερμικό σήμα και ποιος το εξέπεμψε;
Μπορούσε να ήταν από το ελικόπτερο που κατέπεσε εκείνη τη στιγμή; Αν ναι, τότε γιατί δεν εμφανιζόταν νωρίτερα; Γιατί το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν κινήθηκε σε πορεία συνάντησης με κάποιο ελληνικό πλοίο, ή έστω και χωρίς τηλεπικοινωνίες δεν επιχείρησε να προσγειωθεί σε κάποιο ασφαλές σημείο; Εάν το ελικόπτερο είχε καταπέσει νωρίτερα, ποιος εξέπεμψε θερμικό σήμα και πως εξαφανίστηκε από την περιοχή; Τι κατέγραψαν τα παρατηρητήρια; Υπήρχε εναέρια παρακολούθηση της άσκησης από την πλευρά της Ελλάδας; Αν ναι, τι κατεγράφη; Αν δεν υπήρξε, ποια αιτιολόγηση υπάρχει; Ζητήθηκαν στοιχεία από συμμαχικές χώρες που είχαν στραμμένους τους δορυφόρους τους εκείνη την ώρα στην περιοχή; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σύμπτωση πως τόσο η χθεσινοβραδινή πτώση όσο και η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια, αφορά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα; Ανυπαρξία ανταλλακτικών λόγω μνημονίου; Η δεύτερη πιθανότητα πτώσης του Agusta Bell σχετίζεται με την κακή ή ελλιπή συντήρησή του.

Λαμβάνοντας υπόψιν την άριστη εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και δη των συντηρητών μηχανικών, η περίπτωση μηχανικού λάθους αποκλείεται. Έτσι, απομένει η πιθανότητα είτε αστοχίας υλικού λόγω γήρανσης ή ελαττωματικής κατασκευής, είτε η αναγκαστική πτήση παρά την καταγραφή τεχνικών προβλημάτων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, δηλαδή εξαιτίας της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών που έχουν υποβάλλει τα μνημόνια και έχει υπογράψει και αποδεχθεί σύσσωμη η Ελληνική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου). Σε μία τέτοια εκδοχή, φυσικά, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, αφού αποδεικνύεται (με τον χειρότερο δυνατό τρόπο) η καταστροφή που έχει επιφέρει -δια των υπογραφών της- και η σημερινή συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Μία καταστροφή το πραγματικό μέγεθος της οποίας δεν είναι ορατό, λόγω της με διάθεση αυτοθυσίας προσφοράς των στελεχών (όλων των βαθμίδων) των Ενόπλων Δυνάμεων.


Αν, λοιπόν, η πτώση του ελικοπτέρου έγινε εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών, τότε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα υποβάλει την παραίτησή του, αφού η δική του υπογραφή επί του μνημονίου οδήγησε στην πτώση του ελικοπτέρου (μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο είναι άγνωστο τι συνέβη στα τρία μέλη του πληρώματός).

Προκλητική η Τουρκία στην περιοχή. Αξίζει, στο σημείο αυτό να σημειώσουμε την σχεδόν άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία προκλητικά αμφισβητεί όχι μόνο την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή του τραγικού συμβάντος, αλλά αμφισβητεί και το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!!! Είναι άραγε μία ακόμη πρόκληση, στο σύνηθες πεδίο της τουρκικής θρασύτητας ή είναι μία εκ των προτέρων έτοιμη – προσχεδιασμένη αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας; Συμπληρώνουμε, τέλος, πως η Κίναρος και η παρακείμενη Λεβίθα, είναι δυο μικρά νησάκια, στα οποία η Άγκυρα έχει επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις, πάνω από αυτά τα δυο νησάκια, αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνική κυριαρχία. Στις 25 Μαΐου 2015 σημειώθηκαν 49 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και μία υπέρπτηση στην Κίναρο από δυο τουρκικά αεροσκάφη. Στις 8 Απριλίου 2015, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα υπήρξε νέα αμφισβήτηση. Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14:44 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λήμνου και ν. Λέσβου. Τα 2 αεροσκάφη του σχηματισμού αποσπάστηκαν και κινούμενα με νότια κατεύθυνση πραγματοποίησαν υπερπτήσεις: - στις 15:14 υπέρπτηση άνωθεν ν. Κίναρο στα 26.000 πόδια - στις 15:20 υπέρπτηση άνωθεν ν. Λεβίθα στα 23.000 πόδια.

Το πού το πάει η Άγκυρα το γνωρίζουμε. Το τι θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ και πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, μάλλον μέλλει να το δούμε στην πράξη. Με καλές καιρικές συνθήκες και με κάκιστη κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο δράμα στο Αιγαίο.
Ένα δράμα που δείχνει να έχει πολλά στοιχεία, όπως η περίπτωση της πτώσης του ελικοπτέρου των Ιμίων... Το ποιός θα ζητήσει εξηγήσεις και από ποιούς, ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, πριν κληθεί να "πληρώσει το μάρμαρο" η ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.