Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Οι αρχαίες βιβλιοθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας

Στην αρχαία πόλη Chinguetti στη Μαυριτανία, στη Δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρα, σχεδόν όλα είναι όπως ήταν και πριν πάνω από 12 αιώνες. Τα σπίτια φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη, οι σκεπές από ξύλα και φύλλα από τα φοινικόδεντρα... Σε αυτή την πόλη, κάποτε μητρόπολη, παλιά ζούσαν 200.000 άνθρωποι, σήμερα ζουν μόνο μερικές χιλιάδες, καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την έρημο για πιο αστικά περιβάλλοντα.
Οι εναπομείναντες κάτοικοι όμως, έχουν έναν θησαυρό που τον φυλάνε προσεχτικά και με περηφάνια...και αυτός δεν είναι κάτι άλλο, από αρχαίες βιβλιοθήκες, με κάποιες από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαίων χειρόγραφων για το Ισλαμ.
Η Chinguetti, ήταν μια πόλη με έντονο εμπορικό στοιχείο, τον 11ο αιώνα. Ήταν μια πόλη όαση για τα διερχόμενα καραβάνια, που σταματούσαν εκεί για φαγητό, νερό και ξεκούραση των ανθρώπων και των ζώων.



Αργότερα, έγινε τόπος συγκέντρωσης των προσκυνητών που πήγαιναν στη Μέκκα. Καθώς αυτή η πόλη ήταν ένας τόπος συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ιδέες φιλοσοφικές, επιστημονικές, θρησκευτικές, γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν εκεί. Κάποια στιγμή λοιπόν, από πόλη που πέρναγες, στο δρόμο για κάπου αλλού, έγινε τόπος επισκέψης από ανθρώπους από την δυτική Αφρική, που πήγαιναν εκεί για να μελετήσουν τη θρησκεία, νομικά, αστρονομία, μαθηματικά και ιατρική.
Πριν από μισό αιώνα, στην πόλη υπήρχαν 30 βιβλιοθήκες με αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία, και χειρόγραφα. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε. Οι πέντε βιβλιοθήκες, προστατεύονται και φυλάσσονται από τις ίδιες οικογένειες που τις προστατεύουν και τις περνούν από γενιά σε γενιά, πολλά χρόνια τώρα.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.