Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η ελληνική περιπέτεια των μεγάλων έργων

Μια μάλλον απροσδόκητη τριάδα βιβλίων προτείνει το «ΒΗΜΑScience» αυτή τη φορά στους αναγνώστες του, με κοινό πάντως παρονομαστή το ότι αναφέρονται σε κατασκευές που έγιναν στον ελλαδικό χώρο και, άσχετα με τον χρόνο έκδοσής τους, αξίζει ακόμη και σήμερα να αντλούμε γνώσεις από αυτές. Στο πρώτο έχουμε μία από τις πιο κλασικές μελέτες με πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας και τον τρόπο χτισίματος στην αρχαία Ελλάδα. Στο δεύτερο, με ένα άλμα περίπου 20 αιώνων, φθάνουμε στο τέλος του 1800, όπου έχουμε αναφορές και πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τους σιδηροδρόμους, τη διώρυγα της Κορίνθου, τον εξηλεκτρισμό, την ύδρευση της Αθήνας, τη διαρρύθμιση του λιμανιού στον Πειραιά και την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης. Και στο τρίτο ξετυλίγεται η περιπέτεια, διανθισμένη με πολλές τεχνικής φύσεως πληροφορίες, του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, που είναι βέβαια η ζεύξη Ρίου- Αντιρρίου με την υπερθαλάσσια γέφυρα. 


Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.