Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Εν οψη εκλογών και Ο Μέγας Καπποδίστριας

Ο ταπεινός, ο μέγας!  από την Ντίνα Βλάχου, συγγραφέα. (απόσπασμα από το βιβλίο της)

Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας έφτασε από το Ναύπλιο στην Αίγινα την τότε πρωτεύουσα της Ελλάδος στις 22 Ιανουαρίου 1828. Ο λαός, περίπου 100 χιλιάδες ψυχές,  πρόσφυγες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, του επεφύλαξε υποδοχή Μεσσία, γράφει ο Κασομούλης που ήταν παρών. Έκλαιγαν από χαρά,  ευχαριστούντες τον Θεό που τους έστειλε τέτοιον άνδρα. Η φοβερή δυστυχία τους, όπως είχαν χάσει τα πάντα, ήταν ολοφάνερη στα σκελετωμένα κορμιά τους, στα κουρελιασμένα ρούχα τους, στην ξυπολησιά τους. Το θέαμα ήταν τέτοιο που συντάραξε τον Καποδίστρια. Γυναίκες αναμαλλιασμένες, άντρες με λαβωματιές από τον πόλεμο, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από σπηλιές, δάκρυα, θρήνος, μαυροφορεμένες, γέροντες, μάνες με τα παιδιά στο βυζί, του έλεγαν να τα ζήσει και πως δεν τους απόμειναν παρά αυτά  κι ο Κυβερνήτης.
Σχηματίστηκε αυτοσχέδια και μεγάλη πομπή προς την εκκλησία της Παναγίας για τη δοξολογία. Όταν έφτασε του προσφέρθηκε θρονίσκος  να καθίσει , αλλά δεν τον χρησιμοποίησε. Έμεινε όρθιος, στη γη.

Δερματένια ζώνη… μέλι άγριο κι ακρίδες!
Την άλλη μέρα πήγε να τον επισκεφτεί ο Πρόεδρος, της ως τότε αντικυβερνητικής επιτροπής Γιώργος Μαυρομιχάλης - που έπειτα από τριάμιση χρόνια στάθηκε ένας από τους δολοφόνους του. Φόραγε την λαμπρότερη ενδυμασία του, βουτηγμένη στο μάλαμα.  Ο Καποδίστριας σύμφωνα με τον Τερτσέτη του είπε: Δεν σε επαινώ δια τα φορέματά σου. Είναι καιρός που πρέπει  να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και άγριο μέλι.
Αντί μισθού… να υπηρετήσω αξίως την πατρίδα! Το Πανελλήνιο αποφάσισε να δοθεί στον Κυβερνήτη μισθός από δώδεκα χιλιάδες δίστηλα τον χρόνο. Ο Καποδίστριας όμως δεν το δέχτηκε. «Ευγνωμονώ, είπε, διότι ελάβατε φροντίδα για μισθό του Κυβερνήτη, πλην εγώ, παραιτούμαι από τον μισθό αυτόν, χορηγήστε μου μόνο τους τρόπους, σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, να υπηρετήσω αξίως την πατρίδα».  

¼ κοτόπουλου!
Για την διατροφή του, αποφάσισαν να του δίδουν ένα κοτόπουλο την ημέρα. Όχι, είπε, ένα την ημέρα. Ένα κάθε τέσσερες ημέρες.

Εάν ο Καποδίστριας είχε κυβερνήσει 7 χρόνια, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν τελείως διαφορετική. Τσιριντάνης 1960 Πού υπάρχουν σήμερα τέτοιοι ηγέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.