Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πορνεία στην Αθήνα του 2014



Το ΒHmagazino αναζητεί το χρώμα της πορνείας. Μοιάζει ροζ, αλλά στην πραγματικότητα είναι μαύρο



Είναι η πορνεία «το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο»; Ή μήπως «το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι η σωματεμπορία», όπως έχει πει, ανατρέποντας τα βολικά κλισέ, η καθηγήτρια και συγγραφέας Μισέλ Μπάρετ;
Μήπως τα σώματα των ανθρώπων ταξινομούνται ανάμεσα σε αυτά που μετράνε και σε εκείνα που απλώς μετριούνται, όπως έχει πει η ακαδημαϊκός Τζούντιθ Μπάτλερ;

Τα σώματα που δεν μετράνε στο χρηματιστήριο ηθικών αξιών, ούτε στα διαβατήρια της κοινωνικής ανέλιξης. Μετριούνται μόνο στα κατάστιχα του Τμήματος Ηθών, στον ηθικό πανικό που συνοδεύει τις στατιστικές της αύξησης των λοιμωδών νοσημάτων, στα οφέλη της τρίτης πιο κερδοφόρας «μπίζνας» παγκοσμίως, στη στατιστική προέκταση της ερώτησης «Πόσο πάει;».


Αύξηση κατά 1.500% στην ελληνική πορνεία;

Στην Ελλάδα το ζήτημα της πορνείας αποσιωπάται συνήθως στον δημόσιο λόγο. Λειτουργεί ως ένας περίκλειστος αόρατος κόσμος στις παρυφές των πόλεων που καλύπτεται από ένα νέφος ενοχικής σιωπής ή υποκριτικού καθωσπρεπισμού. Απασχολεί μόνο τους κατοίκους του 6ου Διαμερίσματος της πρωτεύουσας που έμαθαν να συνυπάρχουν με το κόκκινο φωτάκι απέναντι από τις απλωμένες μπουγάδες τους και στιγμιαία τους διερχόμενους οδηγούς της Πατησίων ή της Γερανίου, αν τύχει αργά το βράδυ να διασταυρωθεί η ματιά τους με μια ανήλικη Αφρικανή με γερασμένο βλέμμα.

Επανέρχεται μόνο με την αφορμή της δημοσιοποίησης κάποιας έκθεσης, όπως αυτής που εκπονήθηκε από κοινού από τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τον Συνήγορο του Πολίτη και η οποία έδειχνε αύξηση της πορνείας κατά 1.500%. Ορισμένοι κοινωνικοί επιστήμονες αμφισβητούν αυτά τα νούμερα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο αυτό το πεδίο. Έχουν μεταβληθεί τόσο τα νούμερα όσο και η ανθρωπογεωγραφία της πορνείας στην Ελλάδα.

Από τη Φυλής στην Αχαρνών

Νέα κορίτσια που εγκλωβίζονται στο φάσμα της ανεργίας προστίθενται δίπλα στις παλιές ιερόδουλες και στα διαρκώς αυξανόμενα θύματα του trafficking. Συνάντησα μία από αυτές στον δρόμο των «στεναγμών» - με την αμφίσημη έννοια που μπορεί να έχει ο όρος - στην οδό Φυλής. Στον λίγο χρόνο που μιλήσαμε υπό την αυστηρή επίβλεψη του άνδρα που έδειχνε να κάνει κουμάντο, μου εξήγησε με ένα μείγμα φόβου και συστολής τον λόγο για τον οποίο από τα έδρανα του πανεπιστημίου βρέθηκε σε αυτόν τον φθηνά και έντονα αρωματισμένο χώρο: «Φοιτήτρια είμαι, ρε συ, από την επαρχία. Οι γονείς μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν οικονομικά και κάπως έτσι έγινε. Δεν το ξέρουν ούτε αυτοί ούτε οι φίλοι μου. Εννοείται ότι δεν μ' αρέσει. Έχει τύχει να πάω και με δέκα άνδρες μια μέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου εδώ για πολύ καιρό. Ελπίζω απλά ότι κάποια στιγμή θα πάρω το πτυχίο μου, θα βρω μια κανονική δουλειά και όλο αυτό θα γίνει μια άτυχη και κακή παρένθεση». Μου αναφέρουν ότι η κίνηση έχει πέσει αισθητά συμπαρασύροντας και τις τιμές. Πλέον, στους οίκους ανοχής η «ταρίφα» κυμαίνεται μεταξύ 20-30 ευρώ.

Λίγο πιο πάνω, σε ένα γνωστό μπουρδέλο της οδού Αχαρνών, δεν κατάφερα να φτάσω μέχρι μέσα. Η ολιγόλεπτη συζήτησή μας έγινε από ένα παραθυράκι που ανοιγόκλεινε με καχυποψία στην υπόμνηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας. «Εγώ, κορίτσι μου, είμαι πουτάνα. Δεν το κρύβω, ούτε ντρέπομαι για τίποτα. Κοινωνικό έργο προσφέρουμε εδώ μέσα και είμαστε απολύτως εντάξει με τη νομοθεσία. Εδώ και 20 χρόνια, πάω κάθε 15 μέρες για εξετάσεις. Ούτε ανήλικες έχουμε. Το πρόβλημα είναι με την παράνομη πορνεία. Όταν φτάσω στα 80, θα γράψω ένα βιβλίο με αυτά που έχουν δει τα μάτια μου». Όση ώρα συνομιλούσαμε με αυτόν τον παράδοξο τρόπο, ήρθε ένας κύριος. «Δεν μπορώ τώρα» του είπε κοφτά. «Τον είδες πώς ήταν; Βρώμαγε» μου λέει. Οι περισσότεροι από τους οίκους ανοχής που λειτουργούν στην Αθήνα δεν έχουν άδεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για το 2013, από τις υπηρεσίες του δήμου πραγματοποιήθηκαν 20 σφραγίσεις και 167 επανασφραγίσεις οίκων ανοχής. Στην πραγματικότητα, είναι σαν μια άτυπη τελετουργία χωρίς κανένα περιεχόμενο και αποτέλεσμα. Όλοι οι οίκοι που σφραγίζονται ξανανοίγουν την ίδια ημέρα. Υπάρχουν οίκοι που έχουν σφραγιστεί συνολικά πάνω από δέκα φορές.

Η διαστρωμάτωση της πορνείας

Στο εσωτερικό αυτής της ιδιαίτερης υποκουλτούρας υπάρχει μια αυστηρή διαστρωμάτωση που αναπτύσσεται πυραμιδωτά. Στην κορυφή της πυραμίδας είναι η «ελίτ» πορνεία. Οι escorts και οι πόρνες «σκληρών βίτσιων» αποτελούν το 2%-3% της συνολικής πορνείας και απευθύνονται κυρίως σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Δουλεύουν στα σπίτια των πελατών ή σε καλά ξενοδοχεία μέσω τηλεφωνικού ραντεβού ή ειδικών μπαρ. Η συγκεκριμένη μορφή πορνείας κοστίζει ακριβά, από 120-150 ευρώ την ώρα μέχρι 2.500 ευρώ για ολόκληρο το 24ωρο, και δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Ακολουθούν τα μπουρδέλα και τα στούντιο. Στον πάτο της πυραμίδας είναι οι πιάτσες, κυρίως με γυναίκες μετανάστριες-θύματα trafficking. Μια ιδιαίτερη υποκατηγορία εδώ, και ίσως η πλέον εξαθλιωμένη, είναι οι τοξικοεξαρτημένες που εκδίδονται. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ, 6 στις 10 τοξικοεξαρτημένες γυναίκες εκδίδονται για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Εξαιτίας της εξάρτησης είναι ευάλωτες στις πλέον επικίνδυνες συνθήκες, όπως το σεξ χωρίς προφυλακτικό, που κατά βάση ζητούν οι πελάτες και γι' αυτό απειλούνται με λοιμώδη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες είναι εξευτελιστικές και κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 ευρώ. Μια τελευταία ξεχωριστή κατηγορία είναι η πορνεία των τρανς γυναικών που γίνεται σε διαφορετικές πιάτσες και είναι λιγότερο έκθετες στη βία εξαιτίας του ισχυρού αλληλοϋποστηρικτικού πλαισίου που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους.

Η επιστροφή της σύφιλης

Ο Τζανέτος Αντύπας, που εργάζεται στη ΜΚΟ Praksis, η οποία, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει προγράμματα street working και στον εκδιδόμενο πληθυσμό, δηλώνει στο ΒΗmagazino: «Η χρήση στην πορνεία έχει διπλό βέλος. Οι τοξικοεξαρτημένες προσφεύγουν στην πορνεία για να βρουν λεφτά για τη δόση τους και οι πόρνες προσφεύγουν στη χρήση για να αντέξουν. Πριν από ένα-δύο χρόνια όλη η Αθήνα ήταν χωρισμένη σε ζώνες. Τώρα αυτό έχει κοπάσει εξαιτίας των αστυνομικών επιχειρήσεων. Έχει "διακτινιστεί", όμως, στην επαρχία. Στην Πάτρα, για παράδειγμα, το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε μεγάλη διακίνηση. Το 2012 η Ελλάδα χτύπησε κόκκινο στα λοιμώδη νοσήματα.

Επανεμφανίστηκαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί, όπως η σύφιλη. Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών πριν από δύο χρόνια είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Φανταστείτε ότι εκείνες τις ημέρες στην τηλεφωνική μας γραμμή είχαμε πάνω από 3.000 κλήσεις. Ήταν πελάτες που είχαν πάει με αυτές τις κοπέλες και ανησυχούσαν μήπως αν πάνε στο νοσοκομείο για εξετάσεις βγει και το δικό τους πρόσωπο στην τηλεόραση».
Όπως περιγράφει ο Τζανέτος Αντύπας, «ενημερώνουμε τις γυναίκες για τη χρήση προφυλακτικού. Οι πελάτες θέλουν χωρίς προφυλακτικό. Επίσης, από τις Αφρικανές ζητούν να τους τοποθετούν το προφυλακτικό με το στόμα, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί μπορεί να σπάσει. Εμείς με το street working τούς χαλάμε τη ροή της δουλειάς, γι' αυτό οι διακινητές μάς ενοχλούν συνέχεια. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εκβιασμού. Τις κοπέλες που κατάγονται από ανατολικές χώρες τις έχουν σκανάρει πλήρως και τις απειλούν με τις οικογένειές τους. Τις κοπέλες από την Αφρική συχνά τις απειλούν με βουντού, που συνάδει με το δικό τους πολιτισμικό πλαίσιο».

Οι γυναίκες που δεν ξέρουν τι μέρα είναι

Η καταναγκαστική πορνεία, όσο και αν θρυμματίζει το δημοκρατικό πρόσωπο της Ευρώπης, αποτελεί το πλειοψηφικό κομμάτι της πορνείας. Το εμπόριο γυναικών υπολογίζεται ότι αποφέρει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μόλις το 45% των γυναικών-θυμάτων του trafficking καταφέρνει να δραπετεύσει το πρώτο 12μηνο. Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις ότι μια γυναίκα είναι θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορεί να αρνηθεί πελάτη, δεν κάνει διαλείμματα, εξαναγκάζεται να εκδίδεται ακόμη και σε περιόδους ασθένειας ή εγκυμοσύνης, δεν έχει μετρητά μαζί της. Συνοδεύεται πάντα, ακόμη και στους ιατρικούς ελέγχους. Κάποιες έχουν τατουάζ που υποδεικνύουν σχέση εξάρτησης από μια συμμορία.

Χαρακτηριστική επίπτωση της ψυχοσωματικής εξουθένωσης αυτών των γυναικών είναι η απώλεια της αίσθησης χώρου και χρόνου. Έρευνα που είχε διενεργηθεί σε ένα δείγμα 130 αλλοδαπών γυναικών που εκδίδονταν έδειξε ότι το 32% δεν γνώριζε πού βρισκόταν και το 33% δεν ήξερε να απαντήσει «τι μέρα είναι». Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού - και για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χώρα προέλευσης - για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται με σκοπό την εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κίνα. Κατά το έτος 2013, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιλήφθηκαν 37 υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας εκ των οποίων οι 24 αφορούσαν σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής και επικεφαλής του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, αναλύει στο ΒΗmagazino τις ανεπάρκειες αλλά και τις προσπάθειες της πολιτείας σχετικά με τον εξαναγκασμό σε σεξουαλική εργασία: «Τα νούμερα που απασχολούν τις Αρχές είναι δεκάδες και εκατοντάδες, όχι χιλιάδες, όπως νομίζει το κοινό. Ίσως αν το σύστημα δούλευε ιδανικά, να μιλούσαμε για χιλιάδες θύματα. Το στοίχημα είναι να καταφέρεις να ενθαρρύνεις τα θύματα. Υπάρχει και το "χαμογελαστό trafficking", όπου μέσα από τον φαύλο κύκλο καταπίεσης και εκμετάλλευσης γεννιούνται φαινόμενα ταύτισης. Πλέον και ο πελάτης είναι υπόλογος αν πρόκειται για θύμα σωματεμπορίας. Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο εξαρθρώθηκε ένα κύκλωμα και διαπιστώθηκε ότι το μισό νησί είχε περάσει πάνω από μια 15χρονη Ουγγαρέζα. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους πελάτες αλλά αθωώθηκαν». Το Γραφείο ετοιμάζει μια καμπάνια στα πρότυπα της αντίστοιχης διεθνούς «Real Men Don't Buy Girls».

Γιατί οι άνδρες αγοράζουν σεξ;

Αναπόφευκτα, λοιπόν, στον λόγο περί πορνείας υπεισέρχεται ο παράγων «πελάτης». Γιατί οι άνδρες «αγοράζουν σεξ», ειδικά στον δυτικό πολιτισμό που έχει απαγκιστρωθεί σε έναν βαθμό από τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς στη σεξουαλικότητα; «Ο πελάτης δεν αγοράζει καθαρή σεξουαλικότητα αλλά εξουσία» απάντησε η θεωρητικός του ριζοσπαστικού φεμινισμού Κέιτ Μίλετ. Ισχύει σε έναν βαθμό. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε την πορνεία ξέχωρα από τη διάχυτη σεξιστική κουλτούρα, την αντικειμενοποίηση και εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και τη φετιχοποίηση του έρωτα. Ή αλλιώς, ζούμε στην εποχή της γενικευμένης διαστροφής, όπου το σεξουαλικό απωθημένο εκδηλώνεται σε μια ολοένα αυξανόμενη ροπή στις αιρετικές σεξουαλικότητες.

Στην Ελλάδα το 1/4 (περίπου 1.200.000) του ενεργού ανδρικού πληθυσμού είναι πελάτες σε τακτική ή περιστασιακή βάση. Για ένα τμήμα αυτού του πληθυσμού ανακυκλώνεται η άποψη ότι δεν εκπληρώνει τα κυρίαρχα πρότυπα αισθητικής και άρα δεν έχει άλλη λύση από το να πληρώσει για να διεκπεραιώσει τη σεξουαλικότητά του. Αντίληψη άκρως υποτιμητική για τις γυναίκες που καλούνται να υλοποιήσουν αυτόν τον ρόλο, αφού παραπέμπει μάλλον σε σπερματοδοχείο όπου κάποιοι εκτονώνουν τις ορμές τους. Κάπως έτσι, ορισμένα κράτη όπως η Γαλλία επέλεξαν τη δίωξη και του πελάτη.

Ο Γρηγόρης Λάζος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει ξεκάθαρη γνώμη για το ζήτημα: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνδρας έχει στύση σε αυτές τις συνθήκες. Η πορνεία είναι η πιο βάρβαρη μορφή απαξίωσης της γυναίκας. Ο φαλλός είναι το κέντρο της πορνείας. Ο σωματέμπορος είναι η προέκταση του πελάτη. Κάνει τη βρώμικη δουλειά για αυτόν. Η Αστυνομία τούς ξέρει όλους τους σωματέμπορους. Μπορούν να τους μαζέψουν εδώ και τώρα. Δεν το κάνουν γιατί ο νταβατζής λύνει προβλήματα αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ενός προβληματικού πληθυσμού. Ποτέ οι συνθήκες πορνείας δεν ήταν τόσο άθλιες όσο σήμερα που οι γυναίκες εκδίδονται για 2 ευρώ. Παρατηρήστε τα δόντια τους και τη στοματική κοιλότητα σε πόσο χάλια κατάσταση είναι. Υποστηρίζω την κατάργηση της πορνείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις κυνηγήσουμε ή να τις καταστείλουμε. Θα είχε σημασία, όμως, αν, για λόγους συμβολικούς, αύριο έπιαναν πέντε πελάτες».

Σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον ελεύθερης αγοράς η πορνεία θα μπορούσε να νοηθεί ως επάγγελμα που παρέχει μια υπηρεσία και καθορίζεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Στην πραγματικότητα, που διαπλέκεται με ευρύτερους κοινωνιοψυχολογικούς παράγοντες και ιδεολογικές φορτίσεις, είναι σαφές ότι στην «παρεχόμενη υπηρεσία» ενσωματώνεται και η ίδια η γυναικεία επιθυμία και η αξιοπρέπεια του υποκειμένου. Άρα, η πορνεία δεν μπορεί να νοηθεί απλώς ως ένα επάγγελμα. Αυτό, από την άλλη, δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποκατάσταση του λόγου των ίδιων των εκδιδόμενων γυναικών, ούτε στη θυματοποίησή τους. Το να βάφουμε, όμως, ροζ το μαύρο κλειδώνει ακόμη πιο σφιχτά το παράθυρο στο περιθώριό τους.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014


 

Διπλό αδιέξοδο για Ισραήλ και Χαμάς


Χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο να καταφερθεί βαρύ πλήγμα στην επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς εξαπέλυσε το Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου, ενώ λίγες ώρες πριν αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ είχε κάνει λόγο για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε διαμορφωθεί μετά από συνομιλίες ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο.
Του Γιώργου Καπόπουλου
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι –πέραν του κόστους για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας– θα έχει αλλάξει όταν θα τερματιστεί η επιχείρηση και αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.
Πλήρης και αποτελεσματικός αποκλεισμός της Γάζας είναι αδύνατος χωρίς την πλήρη εμπλοκή της Αιγύπτου στο πλευρό του Ισραήλ, ώστε να κλείσει και η μόνη πλευρά της μεθορίου που δεν ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό.
Το καθεστώς Σίσι στο Κάιρο, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θεωρεί τη Χαμάς, που προέκυψε από τα σπλάχνα της, εξίσου αν όχι περισσότερο από την κυβέρνηση Νετανιάχου τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και απειλή για την ίδια την Αίγυπτο. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να αναλάβει το κόστος μιας δημόσιας και δηλωμένης συνεργασίας με το Ισραήλ για το πλήρες σφράγισμα της Γάζας και επιπλέον είναι αμφίβολο αν ο αιγυπτιακός στρατός μπορεί να ελέγξει πλήρως τη μεθόριο, καθώς ούτε οι πιο άρτια επιχειρησιακά και οπλικά ισραηλινές δυνάμεις δεν το κατάφεραν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ευθύνης τους.

Η αρχή του κακού
Η σύγκρουση στη Γάζα άρχισε στις 12 Ιουνίου με την απαγωγή τριών ανήλικων Ισραηλινών, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να σπεύδει να ρίξει την ευθύνη στη Χαμάς και με τις βολές πυραύλων κατά του Ισραήλ και τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ να κλιμακώνονται και από τις δύο πλευρές μετά τις 8 Ιουλίου.
Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανάφλεξη του μετώπου της Γάζας, που αποτυπώνει ανάγλυφα το αδιέξοδο, το κενό στρατηγικής και των δύο αντίπαλων πλευρών, τόσο της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ όσο και της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.
Στην Ιερουσαλήμ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: όμηρος των εντός και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών, ο Νετανιάχου δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί όχι να προωθήσει συνολική λύση με την παλαιστινιακή πλευρά αλλά ούτε καν να παγιώσει το σημερινό status quo. Συνεχώς ανακοινώνει νέα προγράμματα κατασκευής συγκροτημάτων για εποίκους γύρω από την Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα άδραξε την ευκαιρία της κατ’ αρχήν συμφωνίας Φατάχ-Χαμάς για να καταγγείλει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς ότι συνεργάζεται με τρομοκράτες.
Οι γύρω τους
Από τις αρχές του 2011, οπότε ξέσπασε στην Τυνησία και στην Αίγυπτο η «αραβική άνοιξη», και κυρίως με την έκρηξη του εμφυλίου στη Συρία αλλά και με την προσέγγιση του Ιράν με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ είδε να εξαφανίζονται δύο σημαντικές στρατηγικές απειλές για την ασφάλειά του: πρώτον, το ενδεχόμενο να καταστεί η Τεχεράνη πυρηνική δύναμη και, δεύτερον, την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού. Έτσι, το Ισραήλ παραμένει η μόνη χώρα στην περιοχή όχι απλώς με πυρηνικά όπλα αλλά με πλήρη πυρηνική τριάδα: χερσαίους πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη με ρουκέτες πυρηνικών κεφαλών και πυρηνικά υποβρύχια. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του από το 1948 μέχρι και σήμερα το εβραϊκό κράτος δεν κατέγραφε παρόμοια υπεροχή και κατοχύρωση της ασφάλειάς του: Οι συμβατικές δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ δεν υφίστανται πια, η Τεχεράνη και η Δαμασκός δεν διαθέτουν πια όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ στην Αίγυπτο ο στρατός είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι συνθήκες αυτές ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές για να επιδιώξει το Ισραήλ από θέση ισχύος συνολική εκκαθάριση-ειρήνευση με τους Παλαιστινίους. Δυστυχώς, όμως, στην ηγεσία του δεν είναι ούτε ο Ράμπιν, που πλήρωσε την τόλμη του με τη ζωή του, ούτε καν ο Σαρόν, που ως άλλος Απόστολος Παύλος βρήκε το φως του, άλλαξε γραμμή και διέταξε την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα τον Σεπτέμβριο του 2005.
Δυναμιτίζοντας τη λύση
Αντί, λοιπόν, να αξιοποιήσει την κατάρρευση των αντιπάλων του στον αραβικό κόσμο αλλά και τη διάσπαση των Παλαιστινίων, με τη Φατάχ να κρατά την Δυτική Όχθη και τη Χαμάς τη Γάζα, η κυβέρνηση Νετανιάχου κάνει ό,τι μπορεί για να δυσχεράνει μια συνολική λύση. Επενδύει στο παρατεταμένο χάος και στις συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο για να αναδειχθεί η χώρα σε μοναδικό έρεισμα των ΗΠΑ στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, για τον Νετανιάχου και τους ιδεοληπτικούς συμμάχους του, ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του Ισραήλ: Οι ΗΠΑ απεμπλέκονται, βρίσκουν, απ’ ό,τι φαίνεται, ένα πλαίσιο συμβιβασμού με την Τεχεράνη και αφήνουν τη σύγκρουση των σιιτών με τους σουνίτες να αλλάζει σύνορα, να κατεδαφίζει καθεστώτα, με δυο λόγια να εξαφανίζει ή να αποδυναμώνει κάθε συνομιλητή που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο συνύπαρξης-συγκατοίκησης με το εβραϊκό κράτος.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο αντίπαλες και πρόσφατα υπογράψασες εκεχειρία συνιστώσες της παλαιστινιακής εξουσίας βρίσκονται κι αυτές σε πλήρες εσωτερικό και περιφερειακό αδιέξοδο:
• Στη Ραμάλα ο Αμπάς και η Φατάχ συντηρούν μια σάπια και φθαρμένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών διοίκηση, η οποία δεν έχει πλέον άλλα ερείσματα στον αραβικό κόσμο, παρά την εσωστρεφή δικτατορία του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο.
• Εξίσου φθαρμένη και αντιπαθής στην πλειοψηφία των πολιτών είναι και η αυταρχική-δικτατορική εξουσία της Χαμάς στη Γάζα, που κυβερνά από το 2007 σε καθεστώς συνεχούς πολιορκίας από το Ισραήλ από ξηρά και θάλασσα, με την απομόνωσή της να ξαναγίνεται πλήρης με την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατηγό Σίσι στο Κάιρο εδώ και ένα χρόνο.
Χωρίς τον Μόρσι η Χαμάς είναι σε πλήρη απομόνωση. Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία εμποδίζουν δύο ένθερμους στο πρόσφατο παρελθόν υποστηρικτές της, την Τουρκία και το Κατάρ, να συνεχίσουν να τη στηρίζουν, ενώ η ταχεία προέλαση της ISIS στο Ιράκ διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μετριοπαθές πολιτικό ισλάμ στον σουνιτικό αραβικό κόσμο. Έτσι, ως μόνη δυνατή φυγή προς τα εμπρός δεν μένει παρά η κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, με την προσδοκία ή, καλύτερα, με την ευχή να υπάρξει διεθνής πολιτική-διπλωματική παρέμβαση που, αν δεν τερματίσει, τουλάχιστον θα χαλαρώσει την πολιορκία της Γάζας.
Έτσι, οι δύο αδιαλλαξίες, του Νετανιάχου και της Χαμάς, αλληλοτροφοδοτούνται, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου να έχει καταγραφεί περισσότερο ως στήριξη στον Νετανιάχου παρά ως πραγματική προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Σίσι θα ήθελε εξίσου αν όχι περισσότερο από τον Νετανιάχου να εξαφανιστεί η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, με δεδομένο ότι η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση προήλθε από τα σπλάχνα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ένα αιματηρό παιχνίδι αντοχής, με τις πυραυλικές επιθέσεις να νομιμοποιούν και να διευκολύνουν τον Νετανιάχου και με την πολιτική του Τελ-Αβίβ να παρατείνει τη ζωή των διεφθαρμένων και εξαντλημένων κυβερνητικών εξουσιών της Χαμάς στη Γάζα και της Φατάχ στη Δυτική Όχθη.
Τι μένει παρά η πλειοδοσία για το χειρότερο: Κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων και χερσαία εισβολή του Ισραήλ για να ξαναφορτωθεί το ίδιο αδιέξοδο κατοχής της Γάζας από το οποίο δραπέτευσε ο Σαρόν τον Σεπτέμβριο του 2005.
Free Sunday, 20/7/2014

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Γιάννης Εμίρης: Δεν ξεπουλάμε, αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία

«Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για καθυστερήσεις.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί και δεν πρέπε
 να γίνεται με προχειρότητα» λέει ο κ. Εμίρης




«Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε εκποιήσεις αλλά να αξιοποιούμε την περιουσία του ελληνικού λαού με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει ο κ. Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα κριτήρια που θέτει το Ταμείο, απευθύνεται σε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα και αποτρέπει τους ευκαιριακούς. Επισημαίνει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα αν υπήρχε αμεσότερη ανταπόκριση και συντονισμός διαφόρων φορέων του Δημοσίου.

Γιατί καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις;
«Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για καθυστερήσεις. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται με προχειρότητα. Είναι ίσως καλή στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει να κάνεις αποκρατικοποίηση και από πού προέρχονται οι καθυστερήσεις. Τι σημαίνει, δηλαδή, να έχεις την ευθύνη να αξιοποιείς τη δημόσια περιουσία μιας χώρας που ως πρόσφατα δεν είχε πλήρη εικόνα για το ποια είναι αυτή και τον συντονισμό με το Ελληνικό Δημόσιο. Δυστυχώς βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, και όχι τι έχει προηγηθεί. Δηλαδή, τη διαβούλευση με τοπικές κοινωνίες και φορείς, την απαραίτητη τεχνικοοικονομική προετοιμασία του κάθε περιουσιακού στοιχείου, την επίλυση χρόνιων νομικών και ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων, την τακτοποίηση ρυθμιστικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και όλα αυτά με πλήρη διαφάνεια. Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε εκποιήσεις αλλά να αξιοποιούμε την περιουσία του ελληνικού λαού με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Και πιστεύω ότι το κάνουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους και μέσα στα ορισθέντα χρονοδιαγράμματα, παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που τίθενται από εξωγενείς παράγοντες».

Θα επιτευχθεί ο στόχος για το 2014;
«Για την επίτευξη στόχων απαιτούνται σύμπνοια και συντονισμός από όλον τον κρατικό μηχανισμό. Εν τέλει πρέπει να γίνουμε πιο δυσάρεστοι με όσους θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη των έργων».

Πώς προχωρεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων;
«Συνολικά αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί 16 αποκρατικοποιήσεις, ενώ 16 ακόμη διαγωνισμοί που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πιο σημαντική παρακαταθήκη του ΤΑΙΠΕΔ όμως είναι η καταγραφή και τακτοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έχουμε προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών που είναι τομές για τη δημόσια διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρω το ΕΣΧΑΔΑ, την ουσιαστική βελτίωση του μηχανισμού αξιολόγησης για επενδύσεις, τη σύσταση θεσμικού πλαισίου για τους σιδηροδρόμους και την επακριβή καταμέτρηση και αξιολόγηση της περιουσίας τους, αλλά ακόμη και τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων που ενισχύει τα λιμάνια και την τουριστική κίνηση. Αυτά αποτελούν σημαντική "προίκα" του ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελλάδα και την προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Επιπλέον θα ήθελα να αναφέρω την αποδοτικότητα των περιφερειακών λιμένων της χώρας, τα οποία, μετά την αμισθί συμμετοχή μας στα διοικητικά τους συμβούλια, έχουν περιστείλει δραστικά τα έξοδά τους και έχουν διπλασιάσει την κερδοφορία τους».

Τι σημαίνει για το πρόγραμμα ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες;
«Το πρόγραμμα είναι αλληλένδετο με το περιβάλλον της χώρας και φυσικά επηρεάζεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2012 παραλάβαμε ένα πρόγραμμα που είχε διακοπεί λόγω των διπλών εκλογών και από τότε κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσουμε επενδυτές και να παραγάγουμε ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο. Είμαι ικανοποιημένος με το ως τώρα αποτέλεσμα».

Είναι εφικτή η ουσιαστική μείωση του χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ή θα αποδειχθούν ξεπούλημα;
«Διαγωνισμοί που προετοιμάζονται προσεκτικά επί έναν χρόνο ή παραπάνω δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν ξεπούλημα, αφού οι αγοραστές δεν συνωστίζονται για την ευκαιρία. Με τα κριτήρια που θέτουμε καλούμε επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα και αποτρέπουμε τους ευκαιριακούς. Από την άλλη, απαιτούμε το τίμημα να αντανακλά την πραγματική αξία της αγοράς. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό ζητήσαμε να επανέλθουν οι επενδυτές με νέα προσφορά ώστε να υπερβούμε τις αποτιμήσεις που είχαμε. Ασφαλώς θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που δογματικά θα βρίσκονται απέναντι και θα μιλάνε για ξεπουλήματα. Πρέπει να αποφασίσουμε. Θέλουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμισμένες υποδομές; Αυτά μπορούν να γίνουν υγιώς, μέσω εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων. Διότι ποια είναι η αξία των ακινήτων που ρημάζουν ή γίνονται έρμαια καταπατήσεων; Πώς συγκρίνεται αυτό με την προσέλκυση επενδυτών που θα κάνουν επενδύσεις, θα ανοίξουν δουλειές και θα πληρώνουν φόρους;».

Με τα περιφερειακά αεροδρόμια τι γίνεται;
«Ανάδειξη της χώρας σε ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό δεν γίνεται χωρίς υψηλής ποιότητας υποδομές. Γι' αυτό υποχρεώνουμε τους επενδυτές να υλοποιήσουν επενδύσεις ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των υποδομών και υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κίνησης. Επειδή όμως τα αεροδρόμια πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικά, διαμορφώνουμε ευνοϊκούς όρους χρεώσεων, ύψους 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και 20 ευρώ μετά. Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής και σοβαρής διαβούλευσης με τους φορείς της τουριστικής αγοράς και είναι υπόδειγμα της αναπτυξιακής διάστασης του προγράμματος. Επιπλέον οι τιμές θα ελέγχονται ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα βρισκόμαστε στην τελική φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών τις οποίες αναμένουμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει ταχύτερα τη διαδικασία αν υπήρχε αμεσότερη ανταπόκριση και συντονισμός διαφόρων φορέων του Δημοσίου».

Οι αποφάσεις
«Καμία παραλία δεν θα ιδιωτικοποιηθεί»

Πώς σχολιάζετε τη στάση της Δικαιοσύνης μετά και την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ; Τι θα γίνει με την ΕΥΑΘ;
«Το ΣτΕ είναι ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις του αλλά τις λαμβάνω ως δεδομένες. Άλλωστε το ΣτΕ έχει εκδώσει σειρά θετικών αποφάσεων για το πρόγραμμα στις πάνω από 100 υποθέσεις μας που χειρίζεται. Ανεξάρτητα από αυτό, έχει ολοκληρωθεί σημαντικό έργο με την κατάρτιση μιας ανανεωμένης σύμβασης παραχώρησης με σημαντικές τομές, όπως μηχανισμός τιμολόγησης (που σήμερα δεν υπάρχει) και χαμηλότερα τιμολόγια, δέσμευση για υλοποίηση εξαιρετικά σημαντικών επενδύσεων, συγκεκριμένοι ποιοτικοί δείκτες, ενώ δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για τη σύσταση και την ενεργοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής. Ανεξάρτητα από την αποκρατικοποίηση, η σύμβαση αυτή ωφελεί τον καταναλωτή της Θεσσαλονίκης και είναι σκόπιμο να υιοθετηθεί από το Δημόσιο και την εταιρεία».

Πώς προχωρεί η αξιοποίηση των ακινήτων; Θα ιδιωτικοποιηθούν παραλίες;
«Έπειτα από δεκαετίες απαξίωσης η ακίνητη περιουσία αξιοποιείται απαλλαγμένη από τα κακώς κείμενα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τα τελευταία δύο χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους. Κυριολεκτικά φτιάχνεται μια αγορά για ακίνητα του Δημοσίου που δεν υπήρχε προηγουμένως. Για τις παραλίες ξεκαθαρίζω για ακόμη μία φορά ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει καμία παραλία. Άλλωστε, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, η ιδιωτικοποίηση των παραλιών είναι παράνομη. Στον ιδρυτικό μας νόμο αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη».

Πώς επηρέασε το επενδυτικό ενδιαφέρον η επιστροφή της χώρας στις αγορές;
«Με την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας και η εξεύρεση κεφαλαίων, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όμως και οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, ο ΟΠΑΠ ή ο ΔΕΣΦΑ συνετέλεσαν στην αλλαγή κλίματος και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές. Εξυπακούεται ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση κεφαλαίων».