Σπουδαία διάκριση για τους άνδρες της ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) στον 10ο Διεθνή Αγώνα Ειδικών Δυνάμεων που διεξήχθη από τις 29 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου στο Αμάν της Ιορδανίας. Εκεί οι κομάντο της Ελληνικής Αστυνομίας κατέλαβαν την 9η θέση ανάμεσα σε 40 ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Ο λόγος για το φημισμένο «Warrior Competition», έναν ιδιαίτερα απαιτητικό στίβο μάχης με δοκιμασίες που μπορούν να φέρου σε πέρας μόνο άρτια εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι αστυνομικοί. Μάλιστα, το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ συμμετείχε και στο «King’s Challenge», την τελευταία και πλέον δύσκολη δοκιμασία που συμμετέχουν οι 15 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας. Στην πρώτη τριάδα για φέτος ήταν ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Λίβανο, Ιορδανία και Κίνα, ενώ οκτώ πρώτες θέσεις κατατάχθηκαν δύο ομάδες από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τους Έλληνες αστυνομικούς ξεχώρισαν, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στον διαγωνισμό, πιο πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετείχε, ενώ άφησαν στην 27η θέση το αντίστοιχο κλιμάκιο απ’ την Τουρκία.
Μία διάκριση που είναι αποτέλεσμα της επίπονης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα προσεκτικής επιλογής των αστυνομικών που θα ξεχωρίσουν και θα γίνουν οι επίλεκτοι της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η συγκεκριμένη Μονάδα αριθμεί περίπου 200 άτομα. Αποστολή της ΕΚΑΜ η αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και η επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.