Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Την τετραετία 2021 - 2024 έχουμε να πληρώσουμε σε τοκοχρεολύσια σχεδόν 105 δις ευρώ (2021:18,3 δις, 2022: 33,36 δις, 2023: 28,74 δις, 2024: 24,51 δις, σύνολο: 104,91 δις). Από πού θα πληρωθούν; Ή θα μας τα δανείσει η Ε.Ε. με το χαμηλό επιτόκιο του ESM (γύρω στο 0,5%) ή θα μας τα δανείσουν οι αγορές. Η πρώτη εναλλακτική σημαίνει ότι θα είμαστε σε μνημόνια τουλάχιστον για 8 χρόνια ακόμα. Η δεύτερη σημαίνει ότι θα επωμισθούμε το επιτόκιο που θα κρίνουν οι αγορές λογικό για να μας δανείσουν. Ποιο θα είναι αυτό; 

Αν βγαίναμε σήμερα στις αγορές χωρίς την ασπίδα προστασίας του ESM, το επιτόκιο θα ήταν διψήφιο. Αν συνεχίσουμε όπως πάμε, με τον συνδυασμό υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης, και το 2021 θα είναι διψήφιο. Άρα μόνο για αυτά τα 105 δις θα χρειαζόμαστε κάθε χρόνο πάνω από 10 δις για τόκους, συν τους τόκους για το υπόλοιπο χρέος. Ούτε στο Χόλιγουντ δεν εγκρίνουν τέτοια σενάρια. Για μικρότερο επιτόκιο, θα πρέπει μέχρι το 2021, να έχουμε ήδη παρουσιάσει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης για 4 τουλάχιστον συνεχή έτη, να έχουν ήδη ορθοποδήσει οι Τράπεζες κλείνοντας το κεφάλαιο “κόκκινα δάνεια”, να έχουν ήδη επιστρέψει οι καταθέσεις, να έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, να έχουμε ήδη εφαρμόσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε να αποκτήσουμε ξανά πρόσωπο στις αγορές και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Έχουμε αργήσει, και πολύ μάλιστα. Θα έπρεπε να είχαμε βγει ήδη στις αγορές τώρα που οι υποχρεώσεις μας είναι μικρότερες, ώστε να αποκλιμακώνεται προοδευτικά το επιτόκιο και να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι των υποχρεώσεων μετά το 2021 με χαμηλό επιτόκιο. Ας πούμε ένα επιτόκιο κοντά στο 2% με ετήσια ανάπτυξη σταθερά πάνω από 3,5% είναι ένα διαχειρίσιμο σενάριο. 

Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός έκανε κατάληψη και στο Δημοτικό και δεν διδάχθηκε αυτά τα στοιχειώδη μαθηματικά. Όταν όμως διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπογράψουμε 4ο μνημόνιο, δύο τινά ισχύουν: ή δεν ξέρει να διαβάζει μερικά απλά νούμερα ή ξέρει και συνειδητά λέει ψέματα. Και τα δύο είναι πολύ επικίνδυνες ιδιότητες για κάποιον που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.