Του Σπύρου Δημητρέλη
Τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης, τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης συνθέτουν ένα πολλαπλό αντικίνητρο για να διαθέτει ένας φορολογούμενος όχημα υψηλού κυβισμού. Μόνο που πολλοί φαίνεται ότι έχουν βρει την εναλλακτική. Είναι η… μεταφορά του οχήματός τους στη γειτονική Βουλγαρία.
Οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μια πρακτική που παραπέμπει σε παράκαμψη της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας μέσω Βουλγαρίας. Είναι η αποταξινόμηση ελληνικών οχημάτων, δηλαδή η αφαίρεση των ελληνικών πινακίδων, η μεταφορά τους στη Βουλγαρία και η ταξινόμησή τους εκεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης που αποταξινόμησε ένα όχημα στη Ελλάδα και το ταξινόμησε στη Βουλγαρία είναι το ίδιο πρόσωπο.
Ο απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2018 είναι αποκαλυπτικός για τους ειδικούς ελέγχους, αλλά και το... ανέβασμα στροφών της φορολογικής διοίκησης στην προσπάθειά της να φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους οχημάτων κυρίως μεγάλου κυβισμού από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που καταφεύγουν σε αυτήν την πρακτική προκειμένου να γλιτώσουν από τα τεκμήρια, τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ειδικότερα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τις υπηρεσίες μεταφορών της Βουλγαρίας, καταγράφηκαν 9.500 οχήματα τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα αποταξινόμησαν.
Στη συνέχεια τα ίδια οχήματα ταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία, δηλαδή απέκτησαν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας. Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας προκειμένου να λάβει τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων και να διαπιστώσει αν είναι οι ίδιοι που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστώσει αν οι κάτοχοί τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά της ταξινόμησης του οχήματος στη Βουλγαρία δεν σημαίνει τίποτα καθώς η φορολογική διοίκηση θα χρεώσει στους κατόχους τους το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης και τυχόν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Παράλληλα, από τον απολογισμό της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και σε άλλα πεδία, όπως για παράδειγμα εκπονήθηκε σχέδιο δράσης και πραγματοποιήθηκε στόχευση επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία.
Επιπλέον, παρασχέθηκαν οδηγίες και πληροφορίες, στις εφορίες, σχετικά με τον έλεγχο επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και παρουσιάζουν ασυνήθιστη επιχειρηματική συμπεριφορά, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι όταν η ουσιαστική άσκηση διοίκησης μιας επιχείρησης γίνεται από την Ελλάδα τότε ακόμη και αν εδρεύει στο εξωτερικό θεωρείται ελληνικής φορολογικής έδρας και τα κέρδη της φορολογούνται στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην επιβολή κατασχέσεων εναντίον 816.721 φορολογουμένων. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2017, αλλά αποδεικνύεται ότι οι κατασχέσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές καθώς απέφεραν στα κρατικά ταμεία αυξημένο ποσό κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η φορολογική διοίκηση εντατικοποίησε και τη στόχευση της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 οι εγγραφές υποθηκών στα ακίνητα οφειλετών για χρέη στην εφορία διπλασιάστηκαν φτάνοντας στις 8.350 έναντι 4.222 του 2017 (αύξηση 97,8% σε ένα χρόνο).
Το 2018 η ΑΑΔΕ προχώρησε επίσης σε 15.884 προγράμματα πλειστηριασμού (-13,6% σε σχέση με τα 18.792 προγράμματα το 2017)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.