Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ν.Δ.: Δεκαπέντε «σταθμοί» στην ιστορία του κόμματος από το 1974



Δεκαπέντε φορές έχει πραγματοποιήσει συνέδριο η Ν.Δ. στα 44 χρόνια της ιστορίας της, με τα 11 από αυτά να είναι τακτικά και τα 4 έκτακτα. Από αυτά δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα στην εσωτερική «μυθολογία» που δημιουργείται σε κάθε κόμμα, αλλά όλα προσέθεσαν τη δική τους ψηφίδα στο μωσαϊκό που σχημάτισε τη σημερινή κεντροδεξιά παράταξη. Το πρώτο, φύσει και θέσει ιστορικότερο, διεξήχθη το 1979. Η επιλογή της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα της Χαλκιδικής, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν ήταν τυχαία καθώς σηματοδοτούσε την εκκίνηση του νέου τότε κόμματος από τη γενέτειρά του, τη Μακεδονία. Σε εκείνο το συνέδριο ορίζεται πως η Ν.Δ. θα υπηρετεί τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, κάτι που παρά τις επιμέρους μετατοπίσεις, ανάλογα τον πρόεδρο που ηγείτο κάθε φορά, ουδέποτε άλλαξε ως βασική αρχή της Ν.Δ. Ολοι θυμούνται πάντως πως το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από τη γνωστή στους νεοδημοκρατικούς κύκλους «Κίνηση της Βόλβης», όπου ένας νεαρός ΟΝΝΕΔίτης με το όνομα Βαγ. Μεϊμαράκης, μοίρασε «προκήρυξη» που έκανε λόγο για διαστρέβλωση της ιδεολογίας του Καραμανλή από ηγετικά στελέχη, κάτι που εξόργισε τον ιδρυτή της παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.