Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Αντίγραφο του Αγίου Σώστη στην Διεθνή έκθεση των Παρισίων το 1900 !!!



Το ναόμορφο αυτό βυζαντινό περίπτερο που βλέπουμε σε πρώτο πλάνο στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως κατασκευάστηκε από χυτοσίδηρο στη Γαλλία, ως το περίπτερο της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900.   

Κάθε κράτος συμμετείχε με ένα χωριστό περίπτερο, το οποίο αναπαρίστανε κάποιο χαρακτηριστικό μνημείο ή οικοδόμημά του και λειτουργούσε περισσότερο ως χώρος μουσείου. Με το περίπτερό της κάθε χώρα προσπαθούσε να προβάλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και παράλληλα είχε την ευκαιρία να εκθέσει κάποια ξεχωριστά και ίσως πολύτιμα αντικείμενα που την χαρακτήριζαν. Ο σχεδιασμός του ελληνικού περιπτέρου ανατέθηκε στο διαπρεπή Γάλλο αρχιτέκτονα Lucien Magne. 

Το ελληνικό περίπτερο ήταν μια απομίμηση βυζαντινού ναού σε ρυθμό «σταυροειδούς μετά τρούλου». Η έκτασή του ήταν 432 τ.μ. και το βάρος του δεν ξεπερνούσε τους 150 τόνους. Ο σκελετός του ήταν φτιαγμένος από χυτοσίδηρο, οι δε τοίχοι είχαν πάχος μόλις 30 εκ. και ήταν φτιαγμένοι από ροδόχρωμα τούβλα, που διακόπτονταν από οριζόντιες σειρές λεπτών τυρκουάζ κεραμικών με εμαγιέ επίστρωση. Ο τρούλος και οι στέγες του περιπτέρου ήταν καλυμμένα με κόκκινα κεραμίδια. Το όλο κτίσμα δεν είχε τίποτε το εντυπωσιακό, αποσπούσε όμως εύκολα την προσοχή του επισκέπτη της έκθεσης με την ήρεμη χάρη που ανέδιδε. 

Μετά το τέλος της έκθεσης, το περίπτερο αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και επανασυναρμολογήθηκε στη θέση που είχε τεθεί το 1898 ο θεμέλιος λίθος ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ως τάμα για τη σωτηρία του βασιλέως Γεωργίου Α', που είχε πρόσφατα (14-02-1898) διασωθεί από δολοφονική απόπειρα. Σήμερα αυτή η παράδοξη βυζαντινή εκκλησία έχει ενταχθεί στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Είναι η εκκλησία του Αγίου Σώστη (λαϊκή παραφθορά του "Σωτήρ") στη Λεωφόρο Συγγρού.   

Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευπρόσδεκτα τα καλοπροαίρετα, ευπρεπή και τεκμηριωμένα σχόλια, γιατί αυτό θεωρώ ελληνικό τρόπο.
Διευκρινίζεται ότι δεν δεσμεύομαι να απαντώ σε όλα τα σχόλια και η παράλειψη απάντησης δεν σημαίνει παραδοχή οποιουδήποτε σχολίου ή άποψης.