Ο Τεκτονισμός του ΑΑΣΤ όμως δεν είναι φορέας μόνο "μεγάλων" διανθρώπινων, διαχρονικών και υπερτοπικών ιδεών, είναι και ένας θεσμός εξελισσόμενος διαρκώς σε αλληλεπίδραση με τα μέλη του, την κοινωνία κάθε εποχής και τόπου, τις συνθήκες της ζωής μας, ανυποχώρητος μόνο στα ζητήματα της Παράδοσής του, στην πνευματικότητα των εργασιών και της δραστηριότητάς του, στην δημοκρατικότητα της δομής και της λειτουργίας του.
Κατά αυτή την λειτουργικότητά του, ο Τεκτονισμός εμπνέει την αγάπη του ευ ζήν, της ζωής με πνευματική ποιότητα και συναισθηματική και κοινωνική πληρότητα, τον σεβασμό στην ετερότητα και τις κοινωνικές συμβάσεις, είτε αφορούν στις σχέσεις των ατόμων, είτε των λαών και εθνών, την ανοχή τωνετεροδοξασιών, την αφοσίωση στη Πατρίδα και στην οικογένεια και την υποχρέωση της προστασίας τους, την φιλότητα, αλλά και την ως καθήκον του ατόμου ελευθερία από κάθε δεσποτεία προσώπων, θεσμών και παθών, την ανεξαρτησία έναντι κάθε επικυριαρχίας πνευματικής, κοινωνικής, εθνικής και κάθε «-ισμών», την αξιοπρέπεια και ευπρέπεια του ατόμου, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του ατόμου και της κοινωνίας στην επιλογή του για έκαστον αρίστου και στην αναζήτηση και προστασία της αλήθειας, δικαιοσύνης και ισονομίας.
Αυτές οι αντιλήψεις, αρχές και τρόποι έκαναν τον Σκωτικό Ελευθεροτεκτονισμό οδηγό και ταυτόχρονα πνευματική και ιδεολογική ασπίδα τόσο κατά των δεινών της καθημερινότητας των ανθρώπων, όσο και των έσωθεν και έξωθεν κινδύνων κατά της εύρυθμης ζωής και επιβίωσης λαών και Πολιτειών. Άλλωστε αυτή φαίνεται ότι ήταν και η μύχια ελπίδα όσων συνέβαλαν στην ίδρυση, διαμόρφωση και διάδοση του Τεκτονισμού, ζώντας σε εποχές ταραγμένες και σε συνθήκεςαπο-ανθρωπισμού της ζωής.
Δυστυχώς, σε παρόμοιες συνθήκες δείχνει η τρέχουσα ιστορική περίοδος ότι ζούμε και διαφαίνεται η επιδείνωσή τους. Κοινωνικές εντάσεις ποικίλλων αιτίων, οικονομική δυσπραγία ατόμων και κρατών, ανατροπή παραδοσιακών αξιών συμβίωσης, κατάπτωση ηθικών αρχών, εθνικές επιβουλές, επικυριαρχία αδιαφανών και εξωθεσμικών οργανώσεων, διάχυση ιδεών και πρακτικών διακρίσεων και διαιρέσεων των κοινωνιών και των κρατών και πολλά προς τούτα όμοια καταδυναστεύουν το παρόν και το επερχόμενο μέλλον μας. Δηλαδή συμβαίνουν όλα εκείνα που καταγράφηκαν στα θεσμικά κείμενα του Ελευθεροτεκτονισμού (αρχικά και συστηματικά στα επονομαζόμενα Συντάγματα του Αντερσεν και έκτοτε σε όλα τα Συντάγματα και Κανονισμούς των Τεκτονικών Σωμάτων) ως παράγοντες απάδοντες στο παραδοσιακό τεκτονικό τρίπτυχο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ και ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ» ανθρώπων και λαών.
Αδελφοί μου, εμείς ας μη πτοούμεθα και ας ελπίζουμε! Έχουμε τον Θεσμό μας, έχουμε τον ιδεολογικό και αξιακό μας συμπαραστάτη. Έχουμε τα εργαλεία, την υποδομή και την συλλογικότητα για να αντιπαλέψουμε όλα όσα απαξιώνουν άτομα και κοινωνίες και έθνη. ¨Έχουμε εν δυνάμει την φρόνηση, την δύναμη και την καλλιέργεια να αντιπαρέλθουμε το σκοτάδι κάθε τυραννίας, πνευματικής, ψυχικής, ηθικής.
Αρκεί να συλλογιζόμαστε και δρώμεν, με κριτήρια και οδηγό όλα εκείνα τα λόγια, έργα και έθη για τα οποία οι επόμενοι αξίζει να μας θυμούνται, όλα εκείνα που αλληλοδιδασκόμαστε στα εργαστήρια της Μεγάλης Στοάς μας του Α. και Α.Σ.Τ. της Ελλάδος.
Αδελφοί θαρρείτε και εργάζεσθε με Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, αισιοδοξούντες, γρηγορούντες, άνω-θρώσκοντες και αδελφικά συνεργούντες, στρέφοντες τους οφθαλμούς μας προς το Φως, ανυψούντες "τας καρδίας μας εν αδελφότητι", βαδίζοντες τας οδούς που σοφοί προκάτοχοι της Τέχνης μας εχάραξαν δι ημάς,τιμώντες την ελευθεροτεκτονική ιδέα, επονόματι του παγκόσμιου ελευθεροτεκτονισμού, σκοπούντες εντεύθεν στη παντεκτονική και περαιτέρω στην πανανθρώπινη αδελφοσύνη, με σεβασμο απόλυτο προς το πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον μας.
Αδελφοί και φίλοι, ας έχουμε