Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Να ετοιμάζονται για Ειδικά Δικαστήρια και Εξεταστικές Επιτροπές!


Του Θανάση Κ.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πιο καταστροφική για τη χώρα, την κοινωνία της και την οικονομία της. Και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει!

Και μη σκεφτεί κανείς να εξαντλήσει την «επιείκειά του». Ούτε να επικαλεστεί το γνωστό δόγμα: «η δημοκρατία συγχωρεί». 

Η δημοκρατία ΔΕΝ ξεχνά! Αλλιώς παύει να είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία επιτρέπει στο λαό να μαθαίνει από τα λάθη του (trial and error process το λένε οι Αγγλοσάξονες) και να τα διορθώνει: Τιμωρώντας τη φαυλότητα και επιβραβεύοντας το δημόσιο ήθος και την αποτελεσματικότητα.

Κι έτσι μόνο προχωράει.

Αν δεν μαθαίνει ο λαός από τα λάθη του, τα επαναλαμβάνει. Κι αν συμβεί αυτό, η δημοκρατία τελικώς καταρρέει.

Βεβαίως, δεν πρέπει σε μια δημοκρατία οι «επόμενοι» να χρησιμοποιούν την – εφήμερη κάθε φορά – λαϊκή εντολή για να «τιμωρήσουν» τους προκατόχους τους. Τέτοια αλλεπάλληλα κύματα αντεκδικήσεων θα είναι καταστροφικά για τη χώρα. 

Στην Πολιτική υπάρχουν σφάλματα που δικαιολογούνται, υπάρχουν σφάλματα που συγχωρούνται, αλλά υπάρχουν και σφάλματα που τιμωρούνται. 

Κάποια τιμωρούνται και ποινικά ακόμα! Κάποια άλλα τιμωρούνται πολιτικά με έρευνα – καταδίκη και δημόσιο στιγματισμό των υπαιτίων. Ώστε να μη βρεθεί κανείς να τα επαναλάβει στο μέλλον.

Αυτό το δόγμα: «στη δημοκρατία οι πολιτικοί δεν πάνε φυλακή-πάνε σπίτι τους» είναι ΛΑΘΟΣ!

Στις δημοκρατίες οι πολιτικοί, αν χρειαστεί πάνε ΚΑΙ φυλακή! Όχι συχνά, αλλά συμβαίνει και αυτό. Ακόμα και στις πιο ακμαίες δημοκρατίες.

Για παράδειγμα στην Ιταλία, στη δεκαετία του ’90 δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τρείς Πρωθυπουργοί των προηγούμενων δεκαετιών!

Στις ΗΠΑ, ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να αποφύγει την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως τη καταδίκη και φυλάκισή του. Επειδή ακριβώς αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του! 

Δηλαδή επειδή μπορούσε να γίνει.

Και στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι γιατί οι πολιτικοί τους εκεί ξέρουν πως υπάρχουν και όρια - και γι’ αυτό φροντίζουν να μη τα παραβιάζουν!

Εδώ όμως έχουν παραβιαστεί τα όρια. Και συνεχίζουν να παραβιάζονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει.

Να γιατί (τουλάχιστον):

* Πρώτον για τις ψευδαισθήσεις του! Που τις ομολόγησε ο ίδιος αργότερα. Και που στοίχισαν πανάκριβα στη χώρα. 

-- Θυμάστε που φώναζε κάποτε πως «θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές»; 

--Θυμάστε που έλεγε πως «θα… παρακαλούν οι δανειστές να μας ξανά-δανείσουν» (με τους δικούς μας όρους);

Εδώ δεν πρόκειται για κάποια λάθος εκτίμηση και για κάποιες ψεύτικες υποσχέσεις. Εδώ πρόκειται για παραπλάνηση ενός ολόκληρου λαού! Για συνειδητή παραπλάνηση. Που την πλήρωσαν ακριβά όσοι την πίστεψαν – οι «παραπλανηθέντες». Και τώρα πρέπει να την πληρώσουν κι αυτοί που την έκαναν – οι «παραπλανήσαντες». Ώστε να πάρουν το μάθημά τους όλοι από δω και στο εξής.

* Δεύτερον, θα τιμωρηθεί για το μετρήσιμο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και που δεν επανορθώθηκε μετά. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο:

--Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 - επί Τσίπρα και εξ αιτίας της πολιτικής του – χάθηκαν 15-20 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου! Ήταν χρήματα που θα τα έπαιρνε το κράτος (και μάλλον θα έπαιρνε πολύ παραπάνω) για να μειώσει το χρέος! Και χάθηκαν εξ αιτίας της εφιαλτικής εκείνης «διαπραγμάτευσης»! Το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου τότε σχεδόν μηδενίστηκε. Αυτά τα χρήματα χάθηκαν για πάντα. Και δεν θα ανακτηθούν ποτέ! 

Και γι’ αυτό ασφαλώς κάποιος θα λογοδοτήσει! Ξέρουμε ποιος…

-- Μετά χρειάστηκε και νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Ενώ έξη μήνες πριν (στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά), οι τράπεζές μας θεωρούνται απολύτως ανα-κεφαλαιοποιημένες! Αυτή η πρόσθετη ανακεφαλαίωση, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων, προστέθηκε στο χρέος. Και το αύξησε. 

Κι έτσι μόνο από τη ρήμαγμα των ελληνικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι Έλληνες φορτώθηκαν άλλα 20-25 δισεκατομμύρια πρόσθετο χρέος. 

--Προσέξτε και μια κρίσιμη σύγκριση: Στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σαμαρά το Ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 20 δισεκατομμύρια από την «επαναγορά» ομολόγων κάτω από το άρτιο. 

--Στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, το Ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 20-25 δισεκατομμύρια από το μηδενισμό του τραπεζικού χαρτοφυλακίου που επέφερε και από την νέα ανακεφαλαίωση που προκάλεσε.

Σε μια υπερχρεωμένη χώρα, ο ένας – ο Σαμαράς – με το «καλημέρα σας» έκοψε 20 δισεκατομμύρια χρέους, ενώ ο άλλος – ο Τσίπρας – με το «καλημέρα σας» φόρτωσε 20-25 δισεκατομμύρια νέο χρέος. 

Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει!

--Στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας, έχουν προγραμματίσει να του δώσουν 9,7 δισεκατομμύρια «για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου». 

Παρέλαβε 3,8 δισεκατομμύρια «ληξιπρόθεσμα» από τους προηγούμενους. Έχει ήδη δανειστεί 5,1 δισεκατομμύρια για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα. Και αφού τα δανείστηκε όλα αυτά, έχει συσσωρευμένα ακόμα, πάνω από 4 δισεκατομμύρια να πληρώσει! 

Πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια είναι τα καινούργια ληξιπρόθεσμα που ο ίδιος δημιούργησε. 

Αυτά είναι τα… «πλεονάσματα» που εμφανίζει από πέρσι!

--Ο «προηγούμενος» - ο Σαμαράς – μείωνε τα ληξιπρόθεσμα που βρήκε. Πολύ πάνω από 9 δισεκατομμύρια απλήρωτα φέσια του δημοσίου βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΓΑΠ κυρίως, και τα κατέβασε στο 3,8 δισεκατομμύρια δυόμιση χρόνια μετά. 

--Ο Τσίπρας δημιούργησε 5,5 δισεκατομμύρια καινούργια «ληξιπρόθεσμα, δανείστηκε για να τα ξεπληρώσει (και του έχουν βγάλει να δανειστεί κι άλλα 4,5 δισεκατομμύρια περίπου). Όλα αυτά δεν υπήρχαν πριν. Και δεν αναπληρώνονται μετά. Χάθηκαν για πάντα. Τα χρεώθηκε ο Ελληνικός λαός σε πρόσθετο χρέος!

Και ασφαλώς ο Τσίπρας πρέπει να λογοδοτήσει…

* Τέλος από την ώρα που ανέλαβε χάθηκαν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες! Που δεν επέτρεψαν ποτέ, έκτοτε. Κι έτσι υποχρεώθηκε να επιβάλει capital controls. Που παραμένουν ακόμα. Και δεν προβλέπεται πότε θα αρθούν στο ορατό μέλλον.

--Για να έχετε μια βάση σύγκρισης, στους οκτώ πρώτους μήνες του Σαμαρά, στα τέλη του 2012-αρχές 2013, επέστρεψαν 15 δισεκατομμύρια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες! Στους πέντε πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 40 δισεκατομμύρια καταθέσεων. Αυτά έχουν χαθεί μέχρι στιγμής για την ελληνική οικονομία.

Και βεβαίως, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. 

Μπορώ να επικαλεστώ κι άλλες απώλειες που μας στοίχισαν οι ψευδαισθήσεις του Τσίπρα. Αλλά δεν χρειάζεται.

Μόνο απ’ αυτά που ήδη ανέφερα ο «λογαριασμός» φτάνει 65-70 δισεκατομμύρια! Που χάθηκαν – οριστικά τα περισσότερα!

Και δεν βάζω ούτε τις υποσχέσεις που δεν τήρησε, ούτε τα μέτρα λιτότητας που πήρε, ούτε την υπέρ-φορολόγηση που έκανε, ούτε τις πρόσθετες περικοπές ούτε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ούτε τα δύο μνημόνια που υπέγραψε, ούτε τα δύο χρόνια πρόσθετης ύφεσης που προκάλεσε (ενώ το 2014 είχαμε βγει στην ανάκαμψη).

65-70 δισεκατομμύρια είναι οι ζημιά που προκάλεσαν οι ψευδαισθήσεις του. Που δεν μπορούν να φορτωθούν σε κανένα άλλο. Και για τα οποία θα λογοδοτήσει ο ίδιος. 

* Τρίτον, θα λογοδοτήσει για σκάνδαλα – που θα τα δούμε. Διάφορες υποθέσεις «όζουν και φωνάζουν». Κι όχι μόνο στο υπουργείο Άμυνας. Και στην Τράπεζα Αττικής. Και αλλού…

Βοά η αγορά για «μαύρα ταμεία» που έχουν δημιουργηθεί και γεμίζουν με «μίζες». Αυτά όμως, θα αντιμετωπιστούν χώρια. Εφ’ όσον αποδειχθούν βεβαίως. Και μερικά θα αποδειχθούν, γιατί είναι και «σκιτζήδες».

* Τέταρτον, θα λογοδοτήσει και για τις μεταρρυθμίσεις που ματαίωσε. Με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό δημόσιο. 

Όπως η πώληση της ΔΕΗ, που στοιχίζει ήδη πανάκριβα. Γιατί η ΔΕΗ θα είχε σωθεί σήμερα, ενώ τώρα ψυχορραγεί με ενέσεις - από το «υπέρ- πλεόνασμα», υποτίθεται.

Αλλά θα λογοδοτήσει και για τις ζημίες από τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν γίνει – με πολύ κόπο – από τους προηγούμενους κι ύστερα βάλτωσαν. 

Κι ας τις προσυπέγραψε και ο Τσίπρας (ενώ στη συνέχεια τις υπονομεύουν με κάθε τρόπο οι δικοί του). Τρανταχτό παράδειγμα το «Ελληνικό». Ή για ζημιές από άλλες αποκρατικοποιήσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση τις προωθούσε με πολύ μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος, ο ίδιος ο Τσίπρας τις πολέμησε τότε, κι ύστερα τις προσυπέγραψε για πολύ μικρότερο τίμημα (όπως ο ΟΣΕ και το λιμάνι Θεσσαλονίκης). 

Όλα αυτά δεν αφορούν πια «πολιτικές διαφωνίες» – που είναι θεμιτές. Αφορούν διαχειριστικές ανωμαλίες που στοίχισαν πανάκριβα στο δημόσιο. Και ασφαλώς, κάποιος θα λογοδοτήσει.

* Ο Τσίπρας θα λογοδοτήσει ακόμα για τις επιθέσεις «λάσπης» κατά των αντιπάλων του που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο! Εντάξει δεν υπήρξαμε ποτέ «κοινωνία αγγέλων», αλλά τόσο… «μαζική παραγωγή» λάσπης από Πολάκηδες και Καρανίκες δεν είχαμε.

Θα λογοδοτήσει και για την προσπάθειά του να «αλώσει» τον Τύπο, ακόμα και με αντισυνταγματικά μέσα (όπως ο νόμος για τα «4 κανάλια», έξω από την εποπτεία του ΕΣΡ, που κατέπεσε αργότερα στο ΣτΕ). 

Αλλά πέρα από την αντισυνταγματικότητα (που μπορεί να συμβεί στο νομοθετικό έργο όλων των κυβερνήσεων) η απόπειρα σπίλωσης συνειδήσεων – που έπεσε στο κενό σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις, αλλά ταλαιπώρησε πολλούς ανθρώπους και δημιούργησε κλίμα φόβου στην κοινωνία – σίγουρα ΔΕΝ θα μείνει ατιμώρητη. Θα λογοδοτήσει και γι’ αυτά. 

--Τέλος θα λογοδοτήσει για το «αριστερό παρακράτος» που προσπάθησε να δημιουργήσει – κατά δήλωση και πρώην υπουργού του – και το οποίο έχει επιβάλει ένα χάος ανομίας! Δεν είναι μόνο αυτά που «επέτρεψε». Είναι αυτά που «καλύπτει» μέχρι τώρα. Στα Εξάρχεια - και όχι μόνον. Και τα οποία πρέπει να τελειώνουν για πάντα!

Και δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ, αν δεν αποκαλυφθούν και οι κουκουλοφόροι και αυτοί που τους ελέγχουν και αυτοί που τους κανακεύουν, κι αυτοί που τους καλύπτουν και αυτοί που τους καθοδηγούν. 

Διότι πρόκειται πλέον για «τάγματα εφόδου». Που μπορεί κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζουν πως θα είναι η «ασπίδα προστασίας» τους όταν χάσουν την εξουσία. Αλλά στην πραγματικότητα θα αποδειχθούν η «Αχίλλειος πτέρνα» τους! Και θα τους στιγματίσει για πάντα.

Κάποια από αυτά μπορεί να σημαίνουν και Ειδικά Δικαστήρια! Άλλα όχι…

Όλα όμως θα συζητηθούν σε Εξεταστικές Επιτροπές που θα βγάλουν στη φόρα – όταν θα έλθει η στιγμή εκείνη – όλη τη σαπίλα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κι όλη το βούρκο της “Πρώτης φοράς Αριστεράς”. Ώστε να είναι και η τελευταία! 

Και ώστε η ελληνική κοινωνία που πλήρωσε ακριβά τα σφάλματά της, να βγάλει και κάποιο χρήσιμο μάθημα απ’ αυτά.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες κατοίκους από τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής, τα είδη που χρειάζονται είναι τα ακόλουθα:


ΤΡΟΦΙΜΑ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ SNACKS– ΟΧΙ ΧΥΜΑ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΚΡΟΥΑΣΑΝ
ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ – ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ – ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ – ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
ΧΥΜΟΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
ΓΑΛΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ – ΟΧΙ ΕΒΑΠΟΡΕ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΒΑΖΑΚΙΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΕΚΤΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ (ΤΟΝΟΣ, ΨΑΡΙΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΛΠ)
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ


ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
ΜΠΟΛΑΚΙΑ – ΠΙΑΤΑΚΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ
ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΙΛΑ
ΜΩΡΟΜΑΝΤΙΛΑ
ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΛΟΥΜΙΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΑΚΙ


ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΣΚΟΥΠΕΣ – ΚΟΥΒΑΔΕΣ – ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΡΕΣ
ΣΚΟΥΠΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΡΟΥΧΩΝ
ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΜΑΣΚΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΧΛΩΡΙΝΗ
ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΕΣ & ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΡΕΣ


ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΑΦΡΟΣ ΞΥΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ
ΠΑΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ
ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ (ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΧΕΡΙΩΝ (ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
ΣΑΠΟΥΝΙΑ
ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ
ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ


ΕΙΔΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ
ΣΚΗΝΕΣ
ΣΑΚΙΔΙΑ ΠΛΑΤΗΣ


ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ-ΥΠΟΔΗΣΗΣ
ΕΝΔΥΣΗ (ΑΝΔΡΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ-ΠΑΙΔΙΚΗ)

ΥΠΟΔΗΣΗ (ΑΝΔΡΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ-ΠΑΙΔΙΚΗ)

Οι σπαρταριστές ατάκες του Διογένη του Κυνικού, του πρώτου αναρχικού performer της καταγεγραμμένης ιστορίας.



Αναρχικός στη σκέψη και την πράξη, κοσμοπολίτης που γύριζε αδέσποτος εντός και εκτός Αττικής, μα πάνω απ' όλα φιλόσοφος performer με απαράμιλλο ταλέντο στην πανηγυρική γελοιοποίηση και διάλυση κάθε αξίας και θεσμού της οργανωμένης κοινωνίας...
Συνειδητός αυνάνας σε κατ' αποκλειστικότητα δημόσιους χώρους, κατά προτίμηση στη μέση της αθηναϊκής Αγοράς, ξεδιάντροπος ουρητής και αφοδευτής κολόνων και λοιπών ιερών τόπων, ο Διογένης ο Κυνικός (ή Κύων), γνωστός κι ως ο Διογένης ο Σινωπεύς, ήταν Έλληνας φιλόσοφος, που γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου περίπου το 412 π.Χ. (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.) και θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας.
Εξορισμένος από τη Σινώπη του Πόντου για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως πολιτικός εξόριστος το 370 π.Χ.,
διαμένοντας εκεί τους χειμώνες, επιλέγοντας για τα καλοκαίρια την Κόρινθο.
Μαθητής του Αντισθένη, διαπρεπούς μαθητή του Σωκράτη, ο Διογένης ξεπέρασε το δάσκαλό του σε φήμη και προσκόλληση στον Κυνικό τρόπο ζωής, καταφέρνοντας έτσι να θεωρηθεί το αρχέτυπο των Κυνικών: με έμβλημά τους τον Κύων (τον σκύλο) διατείνονταν ότι διέφεραν από τους άλλους σκύλους διότι εκείνοι δεν δάγκωναν τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουν!
Ο Διογένης πίστευε πως ο άνθρωπος είναι από τη Φύση εφοδιασμένος με όλα όσα χρειάζεται και δεν έχει ανάγκη από περιττά πράγματα.
Μόνος του δημιουργεί για τον εαυτό του πλήθος τεχνητές ανάγκες και επιθυμίες, που τελικά τον υποδουλώνουν.
Για τον Διογένη μόνο η ικανοποίηση των φυσικών αναγκών οδηγεί στην ευτυχία και καμία σωματική ανάγκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανήθικη,
αφού η φύση τις δημιουργεί όλες.
Ωστόσο, οι φυσικές ανάγκες μπορούν να δαμαστούν με την άσκηση, δηλαδή με το να ασκεί κάποιος το σώμα του, ώστε να περιορίζονται οι ανάγκες του στο ελάχιστο δυνατό. Αυτό θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αποκτήσει αυτάρκεια: όσο πιο λίγες και απλές είναι οι ανάγκες του, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να τις ικανοποιεί.
Εξ ου και η εικασία ότι ενδεχομένως να αποτελεί τον πατέρα του... βιολογικού μινιμαλισμού: Less is more!
Λάβρος αρνητής του πολιτισμού και του Νόμου, ανθρώπινων δηλαδή προϊόντων που αντιβαίνουν στο αντικειμενικό κύρος της Φύσης, χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και τα λογοπαίγνια για να πλήξει τους ρήτορες αντιπάλους του βγάζοντάς τους νοκ άουτ.
Εκ πεποιθήσεως άκληρος, δεν δημιούργησε ποτέ δική του οικογένεια και θεωρούσε τον εαυτό του ως «πολίτη του κόσμου».
Οι Αθηναίοι αγαπούσαν τον Διογένη, για την ετοιμότητα και την ευφυΐα του, με τις οποίες απαντούσε σε κάθε ερώτηση που του έκαναν, καθώς και για τον αδυσώπητο και τραχύ τρόπο με τον οποίο έσκωπτε τα κακώς έχοντα στην κοινωνία.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ
Σε εκείνον αποδίδονται και τα ακόλουθα επεισόδια και αποφθέγματα, πολλά εκ των οποίων είναι επινοήσεις των μεταγενέστερων θαυμαστών του:
1. Ο Διογένης είχε συλληφθεί αιχμάλωτος και κατάληξε στα δουλοπάζαρα. Ο δουλέμπορος δεν τον άφηνε να καθίσει, γιατί ήθελε να βλέπει ο κόσμος την «πραμάτεια» του. Ο Διογένης τότε του είπε, «Δεν έχει σημασία γιατί και τα ψάρια όπως και να στέκονται το ίδιο πωλούνται».
Ο Ξενιάδης, πλούσιος, αριστοκράτης της εποχής είδε τον Διογένη και θέλησε να τον αγοράσει. Συζήτησε με τον δουλέμπορο και ο δουλέμπορος πλησίασε τον Διογένη και του λέει «αυτός ενδιαφέρεται να σε αγοράσει, τί δουλειά ξέρεις να κάνεις να του πώ;». Ο Διογένης με λογοπαίγνιο απαντά «ανθρώπων άρχειν» και συμπλήρωσε «Φώναξε μήπως κάποιος θέλει δεσπότη». Το λογοπαίγνιο αυτό, ενός δούλου που δήλωνε «άρχειν ανθρώπων» άρεσε στον Ξενιάδη που χαμογέλασε και τον αγόρασε, αφού αντιλήφθηκε τις δύο έννοιες που με οξυδέρκεια έθεσε ο Διογένης. «Διοικώ τους ανθρώπους και διδάσκω στους ανθρώπους αρχές». Ο Ξενιάδης ανάθεσε στον Διογένη την διδασκαλία των παιδιών του, και έτσι ο Διογένης έμεινε στο Κράθειον, ένα προάστειο της Κορίνθου.
2. Οι φίλοι του Διογένη θέλησαν να τον ελευθερώσουν (από δούλο του Ξενιάδη) και εκείνος τους απεκάλεσε ανόητους, γιατί, όπως είπε, «τα λιοντάρια δεν είναι δούλοι αυτών που τα τρέφουν, αλλά αυτοί που τρέφουν τα λιοντάρια είναι δούλοι των λιονταριών, αφού ο φόβος χαρακτηρίζει τους δούλους, ενώ τα θηρία προκαλούν φόβο στους ανθρώπους».
3. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν στη Κόρινθο, ήθελε να γνωρίσει τον Διογένη και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη που ήταν στο Κράθειο και να του τον παρουσιάσει. Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: «Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δεί». Ο Διογένης απάντησε «Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει». Και πράγματι, ο βασιλεύς Αλέξανδρος πήγε να δεί τον Διογένη. Τον πλησιάζει ο Αλέξανδρος και του λέει «Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος απαντά «Και γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων».Ο Μέγας Αλέξανδρος απορεί και του λέγει «Δεν με φοβάσαι;». Ο Διογένης απαντάει «Και τί είσαι; Καλό ή κακό;». Ο Αλέξανδρος μένει σκέπτικος. Δεν μπορεί ένας βασιλεύς να πει ότι είναι κακό, και άμα είναι καλό, γιατί κάποιος να φοβάται το καλό; Αντί να απαντήσει ο Αλέξανδρος τον ερωτεί εκ νέου «Τί χάρη θές να σου κάνω;» και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απαντά «Αποσκότησων με». Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, την λήθη, και δείξε μου την αλήθεια. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο του Διογένη, η απάντηση του μπορεί και να εννοηθεί εώς «Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», καθώς οι κυνικοί πίστευαν πώς η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκετε στη λιτότητα, στη ζεσταςιά του ήλιου και δεν ζητεί τίποτα από τα υλικά πλούτη. Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».
4. Ο Πλάτων τιμούσε τον Διογένη, που τον ονόμαζε «Σωκράτη μαινόμενο», εκείνος όμως δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη τον ιδρυτή της Ακαδημίας και δεν άφηνε ευκαιρία να τον ειρωνεύεται. Όταν ο Πλάτων διατύπωσε τον γνωστό ορισμό για τον άνθρωπο: «Ζώον δίπουν άπτερον» (ζώο με δύο πόδια και χωρίς φτερά) ο Διογένης μάδησε ένα πετεινό και τον παρουσίασε στην αγορά λέγοντας «Ιδού ο άνθρωπος του Πλάτωνος» κι αυτός τότε συμπλήρωσε τον ορισμό με το «και πλατώνυχον».5. Μια μέρα μπήκε στο πλουσιόσπιτο του Πλάτωνα και με τα ξυπόλυτα (και βρώμικα) πόδια του πατούσε στα χαλιά λέγοντας «πατώ τον του Πλάτωνος τύφον (ματαιοδοξία)».
25.Όταν ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης είδε μια γυναίκα κρεμασμένη σε μια ελιά αναφώνησε: «Μακάρι να είχαν όλα τα δέντρα τέτοιους καρπούς!».
Κάποιος καλοτύχιζε τον Καλλισθένη γιατί ζούσε ωραία κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Διογένης τότε του απαντά: «Κακότυχος είναι όποιος προγευματίζει και δειπνεί όποτε αρέσει στον Αλέξανδρο».
6. Όταν ο Πλάτων τον είδε μια μέρα να γευματίζει μονάχα με ψωμί κι ελιές, δεν κρατήθηκε και τον πείραξε λέγοντας: «Αν είχες πάει στο Διονύσιο, δε θα 'τρωγες τώρα ελιές». Ο Διογένης όμως δεν του τη χάρισε: «Αν έτρωγες ελιές δε θα χρειαζόταν να πάς στον Διονύσιο» (Σημείωση: Ο Διονύσιος ήταν τύραννος των Συρακουσών ο δε Πλάτων πήγε κοντά του προσπαθώντας να εφαρμόσει στην πράξη τις ιδέες που είχε διατυπώσει στην «Πολιτεία» του).
7.Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, πειράξεις την κόρην».
8.Είναι ο Διογένης καλεσμένος σε ένα γεύμα και πηγαίνει στο λουτρό για να πλυνθεί πρίν φάει. Αλλά το λουτρό είναι πολύ βρώμικο. Δεν παραπονιέται, δεν λέει «είναι βρώμικο το λουτρό», και δεν προσβάλει τον οικοδεσπότη αλλά με αστεϊσμό ερωτεί «Οι εδώ λουόμενοι, που πλένονται κατόπιν;».
9.Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε που είδε ενάρετους (σύμφωνα με τις αρχές του) άντρες, αποκρίθηκε, «Άντρες πουθενά, στην Σπάρτη όμως, είδα παιδιά».
10.Ο Διογένης καυτηρίαζε τον πόλεμο, με τον δικό του, ιδιότυπο τρόπο: Οι Κορίνθιοι προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να πολεμήσουν τον Φίλιππο της Μακεδονίας και για να μη φανεί ότι ο Διογένης μένει άπρακτος, πήρε κι αυτός το πιθάρι του και άρχισε να το τσουλάει πάνω κάτω!
11.Θέλησε κάποτε να πειράξει ένα ευνούχο μοχθηρό τύπο αφού έβλεπε τις πράξεις του και είχε ακούσει γι' αυτόν. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν πάνω από την θύρα της οικίας τους ένα θυραίο. Αυτό ήταν ένα σύμβολο ή σήμα ή ρητό που διάλεγαν για την οικία τους. Ο μοχθηρός αυτός άνδρας είχε βάλει άνωθεν της οικίας του το εξής ρητό. «Μηδέν εισίτω κακόν» ( Να μην μπει κανένα κακό). Και ο Διογένης κτύπησε την πόρτα και ρώτησε: «Ο οικοδεσπότης από πού μπαίνει;».
12.Όταν ρωτήθηκε ποιανού ζώου το δάγκωμα είναι το χειρότερο, λέγεται πως απάντησε: «Ανάμεσα στα άγρια, του συκοφάντη, και ανάμεσα στα ήμερα του κόλακα».
13.Μια μέρα, ενώ συζητούσε επί σοβαρού θέματος κι ελάχιστοι τον άκουγαν, άρχισε να σφυρίζει· τότε, καθώς πλήθος μαζεύτηκε αμέσως γύρω του, τους επέπληξε λέγοντας, «Εσείς σπεύδετε με όλη σας τη σοβαρότητα για ν' ακούσετε ανοησίες, αλλά είστε πολύ αργοί και περιφρονητικοί όταν το θέμα είναι σοβαρό».
14.Όταν κάποιος του είπε, «οι περισσότεροι άνθρωποι γελούν μαζί σου», η απάντησή του ήταν, «πολύ πιθανόν οι γάιδαροι να γελούν μ' αυτούς· αλλά όπως δεν τους νοιάζει για τα γαϊδούρια, ούτε και μένα με νοιάζει γι' αυτούς».
15.Ο Μέγας Αλέξανδρος κάποτε θέλησε να πειράξει τον Διογένη και αφού έλεγε ότι ήταν Κύων, του έστειλε ένα πιάτο κόκκαλα. Μετά όταν τον συνάντησε τον Διογένη τον ρώτησε: «Σου άρεσε Κύων το δώρο μου;». Και ο Διογένης του απάντησε «Το έδεσμα ήταν άξιο για κύων, αλλά το δώρο δεν ήταν καθόλου άξιο για βασιλέα».
16.Όταν από τα βάθη της Ασίας ο Αλέξανδρος έστειλε στον τοποτηρητή του Αντίπατρο μήνυμα με κάποιον αγγελιοφόρο, που λεγόταν Αθλίας, ο Διογένης σχολίασε: «Αθλίας παρ΄αθλίου δι΄αθλίου προς άθλιον» (Ο άθλιος στέλνει άθλια επιστολή με τον Άθλιο προς ένα άθλιο).
17.Τον ρώτησε κάποιος τύραννος ποιος είναι ο καλύτερος χαλκός για να χυτευθεί ένα άγαλμά του και ο Διογένης του είπε «ο δι΄ου Αρμόδιος και Αριστογείτων εχυτεύθησαν» (δηλαδή ο χαλκός από τον οποίο γίνανε τα αγάλματα του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα – των τυραννοκτόνων).
18.Μια μέρα, παρατήρησε μια τοιχογραφία που εικόνιζε δύο κενταύρους, πανάθλια ζωγραφισμένος και ρώτησε : «Πότερος τούτων Χείρων εστί;», λογοπαικτώντας με το επίθετο χείρων (= χειρότερος) και το όνομα του γνωστού κενταύρου Χείρωνα.
19.Όταν κάποιος είπε στον Διογένη, «Γέρασες, κοίτα να ξεκουραστείς», αυτός απάντησε «Αν έπαιρνα μέρος σε αγώνα δρόμου, στο τέλος, θα έπρεπε να χαλαρώσω αντί να επιταχύνω;».
20.Μια μέρα παρακολουθούσε μουσική παράσταση κιθάρας. Ο κιθαρωδός ήταν κάποιος ηρακλείων διαστάσεων και πολύ αγριωπός, το δε παίξιμό του είχε τα μαύρα του τα χάλια. Όλοι οι ακροατές αποδοκίμαζαν τον «καλλιτέχνη» και μονάχα ο Διογένης τον χειροκροτούσε. Όταν οι άλλοι τον ρώτησαν απορημένοι «γιατί;», εκείνος απάντησε: «Διότι τηλικούτος ών κιθαρωδεί και ου ληστεύει!» (Επειδή, παρά το μέγεθος του, παίζει κιθάρα και δεν ληστεύει).
21.Όταν είδε ένα μουσικό να χορδίζει την άρπα, του είπε, «Δεν ντρέπεσαι να δίνεις στο ξύλο εναρμονισμένους ήχους, τη στιγμή που απέτυχες να εναρμονίσεις την ψυχή με τη ζωή σου;».
22.Στην αγορά της Αθήνας τον έβρισε ένας φαλακρός. Ο Διογένης απάντησε: «Εγώ ου λοιδωρώ αλλά τας τρίχας επαινώ, ότι κρανίου κακού απηλλάγησαν», δηλαδή «Δεν θα σε βρίσω, αλλά θα παινέψω τις τρίχες που εγκατέλειψαν ένα τέτοιο κρανίο».
23.Τον καιρό που ο Διογένης ζούσε στην Κόρινθο, μεσουρανούσε εκεί η περίφημη εταίρα Λαΐς η Κορινθία. Ήταν τόσο όμορφη που κατά τον Προπέρτιο «όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της» ενώ ο Αρισταίνετος γράφει πως «τα στήθια της ήταν σαν κυδώνια» και κατά τον Αθήναιο πολλοί ζωγράφοι την είχαν ως πρότυπο. Δεν ήταν όμως μόνο πανέμορφη. Ήταν πολύ μορφωμένη, καλλιεργημένη, και πάμπλουτη. Φυσικά είχε σχέσεις με τους επιφανέστερους και πλουσιώτερους Έλληνες, που συνέρρεαν στην Κόρινθο για να τη γνωρίσουν (με τη βιβλική σημασία του ρήματος).
Ανάμεσα στους «πελάτες» της ήταν και ο μαθητής του Σωκράτη Αρίστιππος, ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής. Ο Αρίστιππος ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποιοι του είπαν πως η Λαϊς δεν τον αγαπάει, αυτός απάντησε «Και τα ψάρια και το κρασί δε μ΄αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω». Ο Διογένης στην αρχή δεν έδινε καμιά σημασία στη Λαϊδα και όταν κάποιος φίλος του τον ρώτησε γιατί δεν την επισκέπτεται, αυτός απάντησε «ουκ ωνέομαι εγώ δεκακισχιλίων μίαν μεταμέλειαν», δηλαδή δεν αγοράζω με δέκα χιλιάδες δραχμές κάτι για το οποίο θα μετανοιώσω. Η Λαΐς, μαθαίνοντας το περιστατικό, πειράχτηκε και αποφάσισε να τιμωρήσει τον φιλόσοφο που καταφρονούσε τη γοητεία της. Κατάφερε να τον πλησιάσει και του υποσχέθηκε μιαν ερωτική νύχτα μαζί της, δωρεάν. Ο Διογένης, τι είχε να χάσει, συμφώνησε. Η Λαΐς όμως τον υποδέχτηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και στη θέση της βρισκόταν μια κακάσχημη υπηρέτριά της, από την οποία τελικά ο φιλόσοφος δέχτηκε τις θωπείες που του υποσχέθηκε η Λαΐς. Το άλλο πρωί διαπίστωσε το πάθημά του, το οποίο η εταίρα φρόντισε να το μάθει όλη η Κόρινθος. Ο Διογένης όμως απτόητος της ανταπέδωσε τα ίσα, λέγοντας «Λυχνίας σβεσθείσης πάσα γυνή Λαΐς» (δηλαδή, στο σκοτάδι όλες οι γυναίκες είναι ίδιες).
24.Μια φορά ο Διογένης ο Κυνικός βρέθηκε σε μια συντροφιά όπου όλοι έπλητταν θανάσιμα από απαγγελία ενός ποιητή. Βλέποντας να προβάλλει το λευκό στο τέλος του ειληταρίου που κρατούσε ο ποιητής, ο Διογένης είπε «Κουράγιο φίλοι, βλέπω στεριά».
26.Μια φορά άναψε, μέρα μεσημέρι, έναν λύχνο και κρατώντας τον, γύριζε στης αγοράς τους δρόμους. Όταν δε, ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό, έδωσε τη γνωστή περίφημη απάντησή του: «Άνθρωπον ζητώ».
27.Μια μέρα ο Διογένης πήγε στο θέατρο, όταν η παράσταση είχε τελειώσει και ο κόσμος έβγαινε έξω. Αντίθετα στο πλήθος, που έβγαινε έξω, αυτός προσπαθούσε ν' ανοίξει δρόμο και να μπει μέσα, και σαν τον ρώτησαν, γιατί πάει αντίθετα, απάντησε: «Σε όλη μου τη ζωή αυτό εξασκούμαι να κάνω».
28.Όταν είδε μια μέρα ένα παιδί να πίνει νερό με τη χούφτα του χεριού του, έβγαλε, καθώς λένε, το κύπελλο, με το οποίο έπινε νερό και το πέταξε αναφωνόντας «παιδίον μὲ νενίκηκεν εὐτελεία!» (ένα παιδί με ξεπέρασε στην απλότητα).
29.Ο Διογένης, κάποτε, στέκονταν εμπρός από ένα άγαλμα ζητώντας...ελεημοσύνη. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, εκείνος απάντησε: «μελετῶ ἀποτυγχάνειν» (μελετώ την αποτυχία).
30.Έλεγε ο Διογένης, πως, όταν πεθάνει, θέλει να τον θάψουν μπρούμητα. Τον ρώτησαν γιατί, κι εκείνος απάντησε: «γιατί σε λίγο θα' ρθουν τα πάνω-κάτω».
31.Σε κάποιον που του υπενθύμισε χλευαστικά μια παλαιότερη παρανομία του (παραχάραξη νομίσματος, για την οποία οι συμπολίτες του τον εκδίωξαν από την Σινώπη), ο κυνικός φιλόσοφος δήλωσε «κάποτε ήμουν τέτοιος που εσύ είσαι τώρα, τέτοιος όμως που είμαι εγώ, εσύ δεν θα γίνεις ποτέ». Όταν οι Αθηναίοι τον κορόιδευαν για τον ίδιο λόγο, λέγοντας πώς οι Συνωπείς τον είχανε εξορίσει αυτός με αστεϊσμό απαντούσε «κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί».
32.Ο Διογένης βγήκε μια μέρα στην αγορά και άρχισε να φωνάζει:«Ε, άνθρωποι που είστε;». Σαν μαζεύτηκαν κάμποσοι, τότε άρχισε να τους κυνηγά και να τους χτυπά με το ραβδί του, λέγοντάς τους: «Ανθρώπους κάλεσα, όχι παλιάνθρωπους».
33.Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε «Αν πεθάνεις, ποιος θα φροντίσει την κηδεία σου;», είπε «Αυτός που θα θέλει το σπίτι μου».
34.Βλέποντας κάποτε ο Διογένης μια θρησκόληπτη γυναίκα να σκύβει βαθιά στα αγάλματα των θεών, της είπε «Δε φοβάσαι καλή μου γυναίκα, μήπως κανένας θεός από πίσω σου σε δει σε άσεμνη στάση;».
35.Όταν ο Διογένης αιχμαλωτίστηκε στη μάχη τις Χαιρώνειας και οδηγήθηκε μπροστά στον Φίλιππο, ρωτήθηκε ποιος είναι, και απάντησε, «κατάσκοπος τις απληστίας σου».
36.Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε πότε πρέπει να παντρεύεται κάποιος, είπε, «Τους μεν νέους μηδέπω (όχι ακόμα), τους δε πρεσβυτέρους μηδέπωποτε (ποτέ)».
37.Σε κάποιο δείπνο κάποιοι του έριχναν (του Διογένη) κόκκαλα σαν σε σκύλο, τότε εκείνος σηκώθηκε και τους κατούρησε σαν σκύλος.
38.Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποι ελεούν τους ζητιάνους αλλά όχι τους φιλοσόφους, είπε, «γιατί κουτσοί και τυφλοί υπάρχει περίπτωση να γίνουν, φιλόσοφοι όμως αποκλείεται».
39.Ο Διογένης παρουσιάστηκε σε μια ομιλία του ρήτορα Αναξιμένη κρατώντας ένα παστό ψάρι και απέσπασε την προσοχή των ακροατών, ο ρήτορας αγανάκτησε και ο Διογένης είπε, «Ένα τιποτένιο ψάρι διέλυσε την ομιλία του Αναξιμένη».
40.Όταν κατηγόρησαν τον Διογένη ότι τα πίνει στο καπηλειό, απάντησε «και στο κουρείο, κουρεύομαι».
41.Ο Διογένης όταν είδε θηλυπρεπή νέο, του είπε «δεν ντρέπεσαι, να έχεις για τον εαυτό σου χειρότερη γνώμη απ' αυτή που έχει η φύση; Αυτή σε έκανε άντρα κι εσύ αναγκάζεις τον εαυτό σου να γίνει γυναίκα».
42.Κάποτε όταν τον ειρωνεύτηκαν πως μπαίνει σε ακάθαρτους χώρους, ο Διογένης, σε απάντηση, τους είπε: «Αλλά και ήλιος και ου μιαίνεται», δηλαδή: «Κι ο ήλιος μπαίνει σε ακάθαρτους τόπους, αλλά δεν μολύνεται από αυτούς».
43.Ο Διογένης συχνά αυνανιζόταν δημοσίως μπροστά στο πλήθος που μαζευόταν γύρω από το πιθάρι του. Όταν κάποτε ένας παριστάμενος τον ερώτησε εάν δεν ντρέπεται, αυτός του απάντησε «Είθε και την κοιλίαν ην παρατρίψαντα και μη πεινήν» (μακάρι να μπορούσα να ανακουφίσω και την πείνα μου, τρίβοντας την κοιλιά μου).
44.Βλέποντας ο Διογένης, Μεγαρίτες να χτίζουν μεγάλα τείχη, τους είπε «Μην έχετε έγνοια πόσο μεγάλα θα είναι τα τείχη αλλά πόσο μεγάλοι θα είναι εκείνοι που θα σταθούν επάνω σε αυτά».
45.Ρώτησαν κάποτε τον Διογένη, πια στάση πρέπει να κρατά κάποιος απέναντι στην εξουσία απάντησε: «Όποια και απέναντι στην φωτιά: να μην στέκεται ούτε πολύ κοντά, για να μην καεί, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσει».
46.Ο Διογένης, κουβαλούσε μαζί του ό,τι είχε. Σ' ένα σακούλι είχε συνήθως ψωμί και ελιές. Μια μέρα λοιπόν κάθεται στο μέσο της Αγοράς, ανοίγει το σακούλι του και αρχίζει να τρώει. «Καλά, τι ώρα είναι αυτή που τρως;» τον ρωτάει κάποιος. Κι ο Διογένης ετοιμόλογος του απάντησε: «Οι πλούσιοι τρώνε όταν θέλουνε, εγώ ο φτωχός, όταν πεινώ!».
47.Βλέποντας μιά ημέρα τους αξιωματούχους να οδηγούν στη φυλακή κάποιο ταμία, που είχε κλέψει ένα κύπελο είπε: «Οι μεγάλοι κλέπται τον μικρόν άγουσι».
48.Για τις αναθηματικές επιγραφές πιστών που σώθηκαν χάρη σε μια θεότητα, έλεγε «Θα ήταν πολύ περισσότερες, αν και εκείνοι που δεν είχαν σωθεί, είχαν κάνει αφιερώσεις».
49.Βλέποντας κάποτε έναν ολυμπιονίκη να νέμει τα πρόβατά του, στάθηκε και του είπε: «Ω, βέλτιστε, ταχέως μετέβης από των Ολυμπίων επί τα Νέμεα».

Dolphins Can Get Alzheimer's Disease, Too


When President Ronald Reagan – who would later suffer from it himself – designated November as National Alzheimer’s Disease Awareness Month back in 1983, fewer than 2 million Americans had Alzheimer’s. In November 2017, that number has almost tripled, to nearly 5.4 million. That number could rise to 16 million by 2050.
While progress has been made in understanding this disease, there still is no cure. It’s the sixth leading cause of death in the United States, taking the lives of more people than breast cancer and prostate cancer combined. Chances are you know someone who has or had Alzheimer’s. I do – I lost my mom to this terrible disease.
Until recently, Alzheimer’s disease was thought to only affect humans, but for the first time ever, the sad discovery was recently made that dolphins can also get it.

A team of researchers found unambiguous signs of Alzheimer’s in the brains of dead dolphins that had washed up on the coast of Spain. (How unfortunate for those dolphins, but fortunate that none had to be killed to make this discovery.)  Just like the brains of humans with the disease, the dolphins’ brains contained “plaques” of the protein beta amyloid as well as tangles of tau, another protein.
“This is the first time anyone has found such clear evidence of the protein plaques and tangles associated with Alzheimer’s disease in the brain of a wild animal,” said one of the researchers, Simon Lovestone, a geriatrics psychiatrist from Oxford Health NHS Foundation Trust. The study was published in Alzheimer’s and Dementia, the journal of the Alzheimer’s Association.
Since the researchers are rightfully opposed to testing captive dolphins, they said it’s difficult to know if older dolphins in the wild experience the symptoms of Alzheimer’s that people do, such as confusion and paranoia.
Why do dolphins get Alzheimer’s disease? Unlike most wild animals — but just like humans — dolphins can live for many years after losing their ability to reproduce. The researchers are looking for a connection between this longevity and Alzheimer’s disease.
The researchers believe that humans and dolphins are susceptible to Alzheimer’s because of the changes in how insulin works. This hormone regulates the blood’s sugar levels and triggers what the researchers called the “complex chemical cascade” known as insulin signaling. Alterations in this signaling can cause diabetes in people and other mammals. Previous studies have found that extremely limiting the calorie intake in animals like mice and fruit flies will change insulin signaling, and it also almost tripled the animals’ lifespans.
“That has the effect of prolonging lifespan beyond the fertile years, but it also leaves us open to diabetes and Alzheimer’s disease,” Lovestone said. “Previous work shows that insulin resistance predicts the development of Alzheimer’s disease in people, and people with diabetes are more likely to develop Alzheimer’s.”

The researchers hope this discovery will help improve the way new drugs are tested for treating Alzheimer’s disease. Dolphins have often proven to be “guardian angels” by saving people in distress at sea. Now, thanks to this sad discovery, they could also save our lives by helping to find a cure for this disease.

H ιστορία του ψωμιού στην Ελλάδα μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό


Διαβάστε το άρθρο εδώ

Οταν οι Έλληνες τιμωρούνται γιατί νοιώθουν Έλληνες

Η απρόσμενη συνέχεια στο σχολείο του μαθητή που τιμωρήθηκε για τη σημαία


Οι συμμαθητές βρήκαν ένα πιο αιχμηρό και συμβολικό τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους
Πανελλήνιες διαστάσεις έχει λάβει το περιστατικό που δημοσίευσε το Flashnews.gr και σημειώθηκε στο Λύκειο του Γαζίου, όπου ένας μαθητής απεβλήθη από το σχολείο επειδή το πρωί της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου, ύψωσε σε στύλο την ελληνική σημαία, κάτι που δεν είχε γίνει από το Λύκειο τα τελευταία 4 χρόνια, παρά το ότι το θέμα είχε θιχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Σήμερα, μαθητές του Λυκείου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον συμμαθητή τους αλλά και σε μια συμβολική πράξη κράτησαν ο καθένας στα χέρια του μια μικρή σημαία και "ύψωσαν" και δέκα μεγάλες ελληνικές σημαίες σε διάφορα σημεία.
Παράλληλα, πριν την καθιερωμένη πρωινή προσευχή, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αυλή και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Οι συμμαθητές του παιδιού που τιμωρήθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν επικίνδυνο που ανέβηκε στον στύλο για να ανεβάσει τη σημαία, πρωτοτύπησαν και αντί να μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα ακόμη σχολείο που τελεί υπό κατάληψη, βρήκαν ένα διαφορετικό, πιο αιχμηρό τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στη διεύθυνση του σχολείου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η αντίδραση της διεύθυνσης του σχολείου σχετικά με το θέμα και τις καταγγελίες που αφορούν στην υπόθεση που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ο μαθητής που προχώρησε σε αυτή την πράξη είναι φιλήσυχος και καλός μαθητής.

Πηγή

Η ΙΔΙΟΦΥΊΑ που εξευτέλισε τον EDISON αλλά τελικά ηττήθηκε


Διαβάστε εδώ

ANCIENT ROME