Στον ιστότοπό μου αναρτώνται κείμενα διαφορετικής προέλευσης, για να επισημαίνονται με τρόπο πολυφωνικό μεν, επιλεγμένο δε (με κριτήριο την - κατά την δική μας, αναγκαία, κρίση – υγιή, εθνικά και τεκτονικά, διέγερση της συνείδησής μας, ως Ελλήνων πολιτών και τεκτόνων), γεγονότα επίκαιρα, στοχασμοί πολιτικοί και προβληματισμοί διαχρονικοί, όπως αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία μας, από ανθρώπους κατά τεκμήριο εκτός του τεκτονισμού, περιορίζοντας στο ελάχιστο προσωπικές μας, ειδικές ή μη, απόψεις, από όσα θα έχετε αντιληφθεί. Και πάντοτε αναφέρεται η πηγή (εκτός αν υπάρχει ενάντιος λόγος ή τυχαία παράλειψη).
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
Χρονομηχανή 1821 - Ηρώων Γλέντι (Λεύκωμα)
Για την Μνημοσύνη, για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της.
Όταν τα τραγούδια τιμούσαν αρετές και γεγονότα και καλλιεργούσαν εθνική συνείδηση και ατομική αγωγή.
Μια ακόμη επετειακή έκδοση από τον Ελεύθερο Τύπο, με πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και κείμενα που αναδεικνύουν με ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία του παρελθόντος!
Αυτό το μήνα, με αφορμή τους στίχους παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών με θέμα την επανάσταση του 1821,...
που ερμηνεύει η Γιώτα Βέη, το ΕΛΚΕΤΕΠ κάνει οπτικοακουστικές αναφορές στα θέματα που πραγματεύονται, όπως πάντα με γνώση και σεβασμό στην ιστορία.
Το αφιέρωμα του Ελεύθερου Τύπου, στην 25η Μαρτίου 1821, διατίθεται μαζί με τον Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί εκτάκτως, το Σάββατο 24 Μαρτίου
Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.
Αυτό το μήνα, με αφορμή τους στίχους παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών με θέμα την επανάσταση του 1821,...
που ερμηνεύει η Γιώτα Βέη, το ΕΛΚΕΤΕΠ κάνει οπτικοακουστικές αναφορές στα θέματα που πραγματεύονται, όπως πάντα με γνώση και σεβασμό στην ιστορία.
Το αφιέρωμα του Ελεύθερου Τύπου, στην 25η Μαρτίου 1821, διατίθεται μαζί με τον Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί εκτάκτως, το Σάββατο 24 Μαρτίου
Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.
Τουρκικό σχέδιο αποσταθεροποίησης στον Έβρο: Η Άγκυρα μας «επιτίθεται» με μετανάστες - Βίντεο-ντοκουμέντο
Καλώς τα δεχθήκαμε...Τι χρεία άλλων αποδείξεων έχουμε για το σχέδιο ισλαμοποίησης της χώρας από τους εθνομηδενιστές και αποδομηστές της κυβέρνησης κουρελούς που έχουμε; Βέβαια, έχουν και σχέδιο Β, αφού γνωρίζουν ότι εάν χάσουν τις καρέκλες, να είναι καλά ο κουμπάρος Ερντογάν, που προκαλώντας σύγκρουση μαζί μας, θα ενεργοποιήσει τους φίλους του ισλαμιστές που καλοδεχθήκαμε εμείς οι διεθνιστές, ως πέμπτη φάλαγγα εναντίον μας. Τι λέτε; Μπορεί να είναι έτσι;
Ας δείτε τα ακόλουθα, κι ας σκεφθούμε, όσοι θέλουμε.
Ο ΕΤ
----------------------
Εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση με τους μετανάστες, βγάζουν μαχαίρια, απειλούν ζωές, μαχαιρώνουν και κλείνουν δρόμους. Η κατάσταση πλέον είναι ασφυκτική. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το εθνικό συμφέρον. Η συμπεριφορά αυτή καταδεικνύει πώς η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
Η Ελλάδα «πνίγεται» από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα νησιά έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών» και οι πολίτες ασφυκτιούν μετρώντας μεγάλες οικονομικές ζημιές από τον τουρισμό ειδικά στα ελληνικά νησιά, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θέλουν και άλλους μετανάστες στη χώρα μας.
Tαυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκικό υβριδικό σχέδιο κατά της Ελλάδος, το οποίο φέρεται να εκτελείται στον Έβρο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να γεμίσει η περιοχή με μετανάστες.
Ο Ερντογάν φαίνεται ότι άνοιξε τη… στρόφιγγα με σκοπό να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο μετά το Αιγαίο, αυτό του Έβρου. Το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί μ’ αυτό τον υβριδικό πόλεμο, να προκαλέσει στην Ελλάδα, αποσταθεροποίηση και να πλήξει την ψυχολογία των πολιτών.
Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο δράσης κυκλωμάτων , παράνομης διακίνησης. Μόνο το 2018 οι ροές στον Έβρο έφτασαν τις 12.000.
Το βίντεο που ακολουθεί, το έχει τραβήξει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, ο άνθρωπος που έχει ασχοληθεί όσο κανείς άλλος με το δημογραφικό και την Κυριακή βρισκόταν στην περιοχή.
Τι αναφέρει στην περιγραφή του:
Βίντεο ντοκουμέντο που τράβηξα σήμερα στις 14:00 στον Έβρο λίγο πριν φύγω για Αθήνα. Λαθρομετανάστες περνούν μέρα-μεσημέρι τα αφύλακτα σύνορα. Επειδή είμαστε με τζιπ νομίζουν ότι είμαστε ασφάλεια και έρχονται προς το μέρος μας. Μας δηλώνουν ότι είναι Αφγανοί. Μόλις τους λέμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία να τους παραλάβει, φεύγουν. Προσέξτε ότι όλοι σχεδόν είναι άνδρες.
Σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδας
Προς το τέλος του 2014, λέγαμε σε αυτό το blog (ellintekton) ότι ο για πρώτη φορά αριστερά και ηθικά πλεονεκτών ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να κάνει την Ελλάδα ένα σύγχρονο σταλινικό και ημιμουσαλμανικό κράτος, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε:
Η χώρα σιγά-σιγά οδηγείται σε αποσύνθεση. Στο άμεσο μέλλον, εάν συνεχιστεί η αθρόα εισβολή μεταναστών, θα δημιουργηθεί μία πολυπολυτισμική κοινωνία, χωρίς αρχές και αξίες. Μεταφέρονται ήθη και έθιμα στον τόπο μας ξένα, που δεν έχουν σχέση με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Η αδιαφορία της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Μεθοδικά διαγράφουν την Ελληνική Ιστορία, μειώνουν το ορθόδοξο συναίσθημα στα σχολεία μας, με σκοπό και στόχο να αφελληνοποιήσουν την κοινωνία.
Οι Ιάπωνες δίνουν τη δική τους απάντηση στους Σκοπιανούς για την ελληνική καταγωγή του Μέγα Αλέξανδρου.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι υπάρχουν πολλοί μη Έλληνες σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την Ελλάδα και θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Κάτι που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτούς, είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία του έθνους μας και αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά της Ελλάδας στις επιστήμες, στις τέχνες, στην κουλτούρα πολλών εθνών, ακόμη και στην τεχνολογία.
Αντιθέτως, υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι όχι μόνο δεν θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και δεν αγαπούν τη χώρα μας αλλά την πολεμούν κιόλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο πολυσυζητημένο άρθρο του BBC, για τη δήθεν «Μακεδονική μειονότητα».
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019
Πανηγυρικός λόγος εις την 25η Μαρτίου 1847 – Ναύπλιο, Ανάπλι, Ναυπλία, Napoli di Romania
Για την εθνική μνήμη και τιμή
Πανηγυρικός λόγος εις την 25η Μαρτίου 1847
Εκφωνηθείς εν Ναυπλίω
Υπό του Κ. Χ. Παμπούκη*
Γυμνασιάρχου Ναυπλίας
Η τότε Νομαρχία Αργολίδας και Κορινθίας λέγει τα εξής: «Προσεγγιζούσης της διατεταγμένης τελετής εις μνήμην της γνωστής ενδόξου 25 Μαρτίου, καθ’ ήν ετέθησαν τα θεμέλια των νυν αγαθών του Έλληνος, παρακαλούμεν υμάς, Κύριε Γυμνασιάρχα, όπως κατά την τελετήν εκφωνήσετε τον ανάλογον εις το ένδοξον θέμα ταύτης λόγον».
«ΤΙ παράδοξος τι συμβολική σύμπτωσις διπλής πανηγύρεως ύπέρ της έλευθερίας το άνθρώπου θρησκευτικώς κα πολιτικώς συνάμα τελουμένης κατά μίαν καί τήν αύτήν ήμέραν, τήν 25 Ματου ! Η μέν άγία του Χριστού ‘Εκκλησία εορτάζει σήμερον τόν Εύαγγελισμόν, ότι έμελλε νά γεννηθή ό Υίός καί λόγος τού θεού ες άπολύτρωσιν τού εκ της προπατορικής άμαρτίας εκπεσόντος άνθρωπίνου γένους. Η δε νέα Ελλάς, ότι, κατά ταύτην τήν άείποτε τρισένδοξον ήμέραν τής 25 Μαρτίου 1821, αναστάσα εκ τού τάφου τής βαρείας καί πολυχρονίου Τουρκικής δουλείας, ανεγράφη εν τή Βίβλω τών ζώντων Εθνών.»….
* Ο λόγιος και αγωνιστής Χαράλαμπος Παμπούκης (Χαλκιανά Καλαβρύτων 1805 – Ναύπλιο 1878) υπήρξε εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Σπουδασμένος στην Ιταλία, μετείχε στην Επανάσταση, αναλώνοντας την οικογενειακή περιουσία του γι’ αυτόν το σκοπό. Μετά τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους διηύθυνε διάφορα σχολεία (Αίγινας, Άμφισσας, Καλαβρύτων, Πατρών, Κορίνθου), ενώ επί μία εικοσαετία υπηρέτησε στο Ναύπλιο ως καθηγητής (1841-44) και γυμνασιάρχης (1844-62)[1]. Διακρινόταν για τη ρητορική του δεινότητα και κατέτασσε τη ρητορική μεταξύ των ωραίων τεχνών, τις οποίες εκτιμούσε βαθύτατα. Για λόγους υγείας και μόνο δεν αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει την Έδρα της Ρητορικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξέδωσε τα εξής βιβλία και λόγους που ευρίσκονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: 1) Λόγος την 25 Ιανουαρίου 1843 εκφωνηθείς εν Ναυπλίω, εκδόσεις Κ. Τόμπρας 1843. 2) Λόγος κατά τάς χειμερινάς ἐξετάσεις τοῦ ἐν Ναυπλίῳ γυμνασίου, ἐκφωνηθείς ἐν Ναυπλίῳ την 5 Φεβρουαρίου 1845. 3) Λόγος επιτάφιος εις το μνημόσυνον του αειμνήστου Δημητρίου του Υψηλάντου, εκφωνηθείς εν Ναυπλίω την 13 Μαΐου 1843, εκδόσεις τυπογραφείο Τόμπρα – Ιωαννίδη, 1845. 4) Λόγος εις την 25 Ιανουαρίου 1846 εκφωνηθείς εν Ναυπλίω, έκδοση Κ. Τόμπρα, Ναύπλιο, 1846. 5) Λόγος εις την 20 Μαΐου 1846 εκφωνηθείς εν Ναυπλίω ενώπιον των βασιλέων, έκδοση Κ. Τόμπρα, Ναύπλιο, 1846.6) Λόγος επιτάφιος εις το μνημόσυνον του αοιδίμου Νεοφύτου Δούκα, εκφωνηθείς εν Ναυπλίω την 9 Μαρτίου 1846, έκδοση Τόμπρας Κ. : Ιωαννίδης Κ. Ναύπλιο 1846 7) Λόγος επικήδειος εις τον μακαρίτην Ν. Νικητόπουλο αυτοσχεδίως εκφωνηθείς εν Ναυπλίω την 1 Νοεμβρίου 1846, έκδοση Τόμπρας Κ. – Ιωαννίδης Κ, Ναύπλιο 1846. 8) Λόγοι 1843-1847, Ναύπλιο. 9 Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσης, Ναύπλιο, 1848.10) Επιτομή ρητορικής μετά της εφαρμογής αυτής, Αθήνα, 1866. 11) Νικηφόρου Παμπούκη βίος, Αθήνα 1869
Ο Πρόδρομος του 1821… Κροκόνδειλος Κλαδάς, πρώτος επαναστάτης – 1479
Ο Κροκόνδειλος (ή Κροκόδειλος, ή Ακροκόδυλος) Κλαδάς ήταν γιος του Θεοδώρου Κλαδά, αξιωματικού στην υπηρεσία των Δεσποτών του Μυστρά. Γεννήθηκε το 1425 και αμέσως μόλις ανδρώθηκε ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έγινε «στρατιώτης». Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από την Ήπειρο.
Ωστόσο πρώτη αναφορά σε Κλαδάδες στο Μωριά γίνεται το 1296. Η οικογένεια ήταν στην υπηρεσία των Παλαιολόγων Ο Κροκόνδειλος έζησε της τουρκικής κατάκτησης της Πελοποννήσου και για λίγο σταμάτησε να πολεμά. Με την έκρηξη όμως του πρώτου τουρκοενετικού πολέμου, το 1463, πήρε και πάλι τα όπλα και πολέμησε, επικεφαλής σώματος στρατιωτών, υπέρ των Ενετών και κατά των Οθωμανών.
Ο Κροκόνδειλος πολέμησε άριστα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Όταν όμως οι Ενετοί υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης με τον Μωάμεθ τον πορθητή διέταξαν και τους υπέρ αυτών πολεμήσαντες Έλληνες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Βάσει των όρων της συνθήκης ο βραχίωνας της Μάνης παραδιδόταν από τους Ενετούς στους Τούρκους.Όπως ήταν φυσικό ο όρος αυτός προκάλεσε οργή στους Λάκωνες, οι οποίοι είχαν ήδη αφειδώς χύσει το αίμα τους για την ελευθερία τους και τη Βενετία. Ο Κροκόνδειλος ήταν από την εποχή των Παλαιολόγων, άρχοντας του κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο ο ίδιος ο Μωάμεθ είχε επιχειρήσει να τον πάρει με το μέρος του, δελεάζοντας τον με παροχές γαιών.
Επανάσταση
Ο Κλαδάς τότε είχε προτιμήσει αντί των προσφορών του Τούρκου να πολεμήσει για της ελευθερία. Εντάχθηκε στον Ενετικό στρατό, στον οποίο ανακηρύχτηκε γενικός αρχηγός των “Στρατιωτών”. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ενετών –Τούρκων, ο Κλαδάς αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο. Δεν θα επέτρεπε ποτέ στους Τούρκους «να λερώσουν το χώμα της Μάνης»!
Στις 9 Οκτωβρίου του 1479, εγκατέλειψε την Κορώνη, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος 1.600 ανδρών και βάδισε προς τη Μάνη. Μόλις έφτασε εκεί διακήρυξε την απόφαση του να συνεχίσει τον πόλεμο και κάλεσε τους Έλληνες υπό τα όπλα, υψώνοντας το λάβαρο του, σημαία γαλάζια με ολόλευκο σταυρό στη μέση, πλάι στην κόκκινη πολεμική σημαία των Παλαιολόγων με τον δικέφαλο αετό .
Πολλοί έσπευσαν με ενθουσιασμό να καταταγούν στον επαναστατικό στρατό του Κλαδά, ο οποίος μέσα σε έναν μήνα έφτασε να αριθμεί 16.000 άνδρες, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σάθα. Για να ενισχύσει τη θέληση του λαού, αλλά και για να εξαναγκάσει τους Ενετούς να ξαναρχίσουν τον πόλεμο με τους Τούρκους, κήρυττε δημόσια ότι ενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη της Βενετίας. Δεν δίστασε μάλιστα να υψώσει δίπλα στις ελληνικές σημαίες και αυτή του Αγίου Μάρκου.
Έχοντας συγκεντρώσει αρκετή δύναμη ο Κλαδάς κινήθηκε αρχικά προς απελευθέρωση των οχυρών της Μάνης, τα οποία οι Ενετοί είχαν παραχωρήσει στους Τούρκους. Με μεγάλο ενθουσιασμό και με την ιαχή «Κύριε Ελέησον», οι άνδρες του ρίχθηκαν στους Τούρκους και τους κατανίκησαν. Οι τουρκικές φρουρές στα χωριά Μάνη και Μεγαλοχώρι αφανίστηκαν, τα φρούρια του Τριγοφίλου και του Οιτύλου κατελήφθησαν και οι φρουρές τους εξοντώθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν.
Οι πύργοι της Καστανιάς, της Γαστέλας, του Λεφτινιού, της Ανδρούσσας, του Βάσκου, της Πιάγας και του Παπαφίγγου κατελήφθησαν επίσης, όπως και οι ορεινές διαβάσεις του Μεγαλοβουνίου και της Μαίνας. Οι νίκες αυτές προκάλεσαν ενθουσιασμό στους Χριστιανούς, αλλά και τρόμο στον σουλτάνο. Ο μεγάλος φόβος του Μωάμεθ ήταν ότι η Βενετία βοηθούσε την εξέγερση.
Εκείνη την εποχή οι Τούρκοι πολεμούσαν σκληρά και σε άλλα μέτωπα, στην Ανατολία, κατά τουρκομανικών φύλων, στην Αίγυπτο κατά των Μαμελούκων και στην Μεσοποταμία, κατά των Περσών. Άρα η έκρηξη νέου τουρκοενετικού πολέμου θα ήταν άκρως επιζήμια, ίσως και μοιραία για την οθωμανική κυριαρχία. Η Βενετία όμως, επίσης εξαντλημένη από τον προηγηθέντα μακροχρόνιο πόλεμο, ξεκαθάρισε τη θέση στον σουλτάνο, δηλώνοντας ότι ουδεμία σχέση είχε με το κίνημα και ήταν μάλιστα πρόθυμη να βοηθήσει στην κατάπνιξη του.
Ως δείγμα καλής θέλησης απέναντι στον Μωάμεθ, ο Ενετός διοικητής της Κορώνης Νικολό Κονταρίνι, συνέλαβε την σύζυγο και τα παιδιά του Κλαδά, τα οποία ο Έλληνας “Στρατιώτης” είχε αφήσει για ασφάλεια εκεί. Κατόπιν εξέδωσαν προκήρυξη, με την οποία αποκήρυσσαν τον Κλαδά και απαγόρευαν, με την ποινή του θανάτου, στους Έλληνες υπηκόους της «γαληνοτάτης», να πολεμούν υπέρ του Κλαδά. Οι Ενετοί δεν περιορίστηκαν όμως σε αυτά, αλλά επικήρυξαν τον Κλαδά.
Η επίθεση του Αλή Βούμικου
Έχοντας ησυχάσει από την «ενετική» απειλή, ο Μωάμεθ αποφάσισε να καταστείλει μόνος τους την εξέγερση. Για τον σκοπό αυτό διέταξε τον μπεηλέρμπεη Αλή Βούμικο να εκστρατεύσει κατά του Κλαδά. Ο Αλή Βούμικος αφού συγκέντρωσε 6.000 επιπλέον άνδρες- οι πηγές δεν αναφέρουν τον ακριβή αριθμό του στρατού του Βούμικου – κίνησε από τον Μυστρά για τη Μάνη.
Στις 16 Ιανουαρίου 1481 ο οθωμανικός στρατός εισέβαλε στη Μάνη και επιτέθηκε κατά του πύργου του Τριγοφίλου. Τον πύργο υπεράσπιζαν τρεις μόνο στρατιώτες, ενώ εντός του είχαν βρει καταφύγιο και 16 άμαχοι, οι οποίοι φυσικά βοήθησαν στην άμυνα. Οι λιγοστοί αμυνόμενοι αντιστάθηκαν όσο μπόρεσαν, αλλά στο τέλος ο πύργος κυριεύθηκε και όλο οι εν αυτό κατακόπηκαν σε μικρά μικρά κομμάτια.
Κατόπιν της “μεγάλης” του νίκης, ο Βούμικος κινήθηκε στα ενδότερα της Μάνης και στις 19 Ιανουαρίου προσέγγισε το Οίτυλο. Ο Κλαδάς όμως είχε συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και δεν δίστασε να δώσει μάχη εκ παρατάξεως με τους αήττητους, έως τότε, Οθωμανούς.
Προστατευμένοι στο ορεινό έδαφος, οι πεζοί του Κλαδά, τοξότες στην πλειοψηφία τους, θέρισαν τους σπαχήδες του Βούμικου. Έτσι όταν οι ιππείς “Στρατιώτες” τους Κλαδά αντεπιτέθηκαν, οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους 700 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Ήταν η πρώτη νίκη των Ελλήνων έναντι του κατακτητή, από την άλωση της Πόλης.
Ταπεινωμένος ο οθωμανικός στρατός σταμάτησε τη φυγή του, όταν έφτασε στα τείχη του Μυστρά. Στο μεταξύ οι Ενετοί, σε μια αναλαμπή ανθρωπισμού, απέρριψαν την πρόταση του Μωάμεθ περί παραδόσεως σε αυτόν της οικογενείας του Κλαδά, αλλά την έστειλαν στη Βενετία, όπου και έκλεισαν τα μέλη της στη φυλακή. Παράλληλα οι Ενετοί, για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα δημιουργούντο ζητήματα με τον Μωάμεθ, αποφάσισαν να αποστρατεύσουν τους περισσότερους από τους Έλληνες αρματολούς που είχαν στην υπηρεσία τους. Ένας από αυτούς ήταν ο Θεόδωρος Μπούας, πατέρας του διάσημουΜερκούριου Μπούα.
Ο Μπούας θυμωμένος από τους Ενετούς, εγκατέλειψε το Ναύπλιο, επικεφαλής 60 στρατιωτών, με σκοπό να ενωθεί με τον Κλαδά. Αντί όμως να βαδίσει κατευθείαν προς τη Μάνη, πήγε πρώτα στο Άργος. Εκεί έστησε ενέδρα σε τουρκικό απόσπασμα, το οποίο και εξουδετέρωσε. Από τους Τούρκους, οι τρεις σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι 27 παραδόθηκαν.
Νέα τουρκική εισβολή
Παρά την συντριβή του στρατού, ο Μωάμεθ θύμωσε μεν, δεν απογοητεύτηκε δε. Ανέθεσε τη διοίκηση νέας στρατιάς στον σαντζάκμπεη Αχμέτ, στον οποίο διέθεσε και επίλεκτους γενίτσαρους και ατάκτους αζάπηδες. Στις 16 Φεβρουαρίου 1481 ο Αχμέτ είχε στρατοπεδεύσει στον Μυστρά, έχοντας συγκεντρώσει τουλάχιστον 10.000 άνδρες. Από την άλλη πλευρά η θέση του Κλαδά εξασθενούσε.
Πρώτα από όλα την επανάσταση έβλαψε ιδιαιτέρως η διαμάχη μεταξύ του Κλαδά και του Μπούα και η αποχώρηση του τελευταίου από τη Μάνη. Αλλά και η στάση της Βενετίας είχε επηρεάσει πολλούς επαναστάτες, οι οποίοι έβλεπαν αδύνατη την επιτυχία τους χωρίς τη βοήθεια μιας ξένης δύναμης.Έτσι σιγά-σιγά η δύναμη του Κλαδά εξασθενούσε. Ο Αχμέτ παρόλα αυτά εν αποτόλμησε επίθεση, παρά μόνο στις 4 Απριλίου, όταν κατέπλευσε στα ύδατα της Μάνης και μια τουρκική γαλέρα.
Η εμφάνιση της έριξε ακόμα περισσότερο το ηθικό των επαναστατών, με συνέπεια να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο στρατός του Κλαδά. Ο τελευταίος μπορούσε πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά στους δικούς του Στρατιώτες, ελαφρούς ιππείς και στους «ζαγραδόρους» (παραστάτες των εφίππων στρατιωτών) πεζούς τους. Με τις δυνάμεις αυτές δεν μπορούσε καν να διανοηθεί να αντιμετωπίσει τον Αχμέτ μπέη.
Ο Τούρκος όμως έκανε το λάθος να διαχωρίσει τις δυνάμεις του και να επιτεθεί μόνο με 2.000 γενιτσάρους και ιππείς κατά του χωριού Καστανιά. Ο Κλαδάς αντεπιτέθηκε στο τουρκικό αυτό σώμα, παρά το γεγονός ότι ακόμα και απέναντι σε αυτό οι δυνάμεις του υστερούσαν δραματικά σε αριθμό, και κατόρθωσε να το νικήσει. Οι Τούρκοι εκτόξευσαν και νέες επιθέσεις. Η μάχη στο χωριό μαίνονταν για ένα ολόκληρο μερόνυχτο. Στο τέλος οι λιγοστοί άνδρες του Κλαδά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Βρέθηκαν όμως αποκλεισμένοι από παντού, καθώς ένα ακόμα τουρκικό σώμα, με επικεφαλής τον βοεβόδα της Καλαμάτας, είχε κινηθεί στα νώτα των Ελλήνων. Ακολούθησε πανικός και ο επαναστατικός στρατός διαλύθηκε. Οι περισσότεροι πάντως άνδρες του διεσώθησαν, αφού κατόρθωσαν διασπάσουν τον τουρκικό κλοιό με μια απελπισμένη έφοδο. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και ο Κλαδάς, ο οποίος κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει 50 μόλις άνδρες του. Οι υπόλοιποι Μανιάτες έσπευσαν προς τα χωριά τους για να τα υπερασπίζουν από τους εισβάλλοντες Τούρκους.
Διάσωση και ηρωικό τέλος
Τις επόμενες μέρες η στρατιά του Αχμέτ προέλασε χωρίς να αντιμετωπίζει οργανωμένη αντίσταση. Πολλά χωριά ξεθεμελιώθηκαν και οι κάτοικοι ανασκολοπίστηκαν. Ο Κλαδάς στο μεταξύ, πολιορκείτο με τους λιγοστούς άνδρες τους σε έναν πύργο. Για καλή του τύχη όμως είχαν φτάσει εκείνες τις μέρες στη Μάνη τέσσερις (κατ’ άλλους τρεις) γαλέρες του βασιλιά των Δύο Σικελιών Φερδινάνδου, φανατικού εχθρού των Τούρκων. Επικεφαλής δε του στολίσκου ήταν ένας καλός φίλος του Κλαδά, ο επιλεγόμενος Γιάγκος.
Αυτός βλέποντας τη δυσχερή θέση του Κλαδά έστειλε μήνυμα, προτείνοντας του να επιβιβαστεί με τους άνδρες του στα πλοία. Ο Κλαδάς, δεν είχε άλλωστε και άλλη επιλογή, δέχθηκε. Πριν όμως αποχωρήσει αποφάσισε να δώσει μια τελευταία μάχη με τον Αχμέτ. Έτσι το βράδυ της 12ης προς 13ης Απριλίου 1481, οι Έλληνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά των πολιορκητών Τούρκων και κατέσφαξαν πολλούς από αυτούς, μέσα στη σύγχυση και στον πανικό που προκλήθηκε.
Αμέσως μετά διέσχισαν τις τουρκικές θέσεις και έσπευσαν στο Πόρτο Κάγιο, εκεί όπου είχαν αγκυροβολήσει οι ιταλικές γαλέρες. Την επομένη επιβιβάστηκαν σε αυτές και αναχώρησαν για τη Νεάπολη της Ιταλίας.
Ο Κλαδάς πέρασε στη υπηρεσία του βασιλιά της Νεαπόλεως και πολέμησε στην Βόρεια Ήπειρο. Το 1490 έπεσε στα χέρια των Τούρκων που τον σκότωσαν «με θάνατο δια κατακερματισμού, καθιστώντας τον όμως έτσι όχι μόνο πρόμαχο της ελευθερίας αλλά και πρωτομάρτυρα του γένους των Ελλήνων.
Πηγή
Πηγή
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019
Θύελλα αντιδράσεων για το «Μακεδονική μειονότητα» του ΒΒC: Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΓΕΡΣΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΑ Η ΝΔ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα προκαλεί ρεπορτάζ του βρετανικού BBC με τον τίτλο «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.
Διπλωματικές πηγές το μεσημέρι του Σαββάτου τόνιζαν ότι, «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας».
Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.
ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα
Με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα».
Με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα».
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».
«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Mαξίμου: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ανίδεοι και εθνικά επιζήμιοι
Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει “αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα”. Στη συνέχεια είπε στην Άγγελα Μέρκελ πως “δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας”, συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα “μειονότητας”. Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι “ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ” και ως χώρα που “σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της” προσθέτοντας ότι “το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας”», επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά» σημειώνεται.
Και η ανακοινώση καταλήγει τονίζοντας: «Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».
ΚΙΝΑΛ: Ξεκίνησαν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού
Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού.
Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».
Το ρεπορτάζ του BBC
Tο ρεπορτάζ τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύεται από το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».
Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».
«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μακροχρόνιο ταμπού
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των πρεσπών.
«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.
Βρέθηκαν χωρισμένοι ανάμεσα σε τρία κράτη
Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.
Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».
«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει ο συντάκτης.
«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη “μακεδονική” γλώσσα»
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.
Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.
«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.
«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές
Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).
Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .
Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών
Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.
Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», προσθέτει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.
Η Ελλάδα θεωρεί τους «Μακεδόνες-Σλάβους» ως γλωσσική ομάδα
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους «Μακεδόνες – Σλάβους» ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα.
Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση.
Σημαντική πρόοδος η Συμφωνία των Πρεσπών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)